FRANSIZ MUTFAĞI

 

 PARİS'TE NEREDE, NE YENİR?

Paris’te Çin,Vietnam,Türk,Yunan, İtalyan, Fas yani tüm dünya mutfaklarını bulabilir, zevkle yemeklerini tadabilirsiniz. 
Fransızların kahvaltı alışkanlıkları yok, aslında Türk kahvaltısını hiçbir Avrupa ülkesinde bulamazsınız. Fransa' da kahvaltı; kruvasan ile birlikte, reçel yada marmelat, misss gibi kokan tereyağları, peynirleri yanında kahveyle geçiştirilir.
Yoğurt, süt, müsli, cornflakes, meyve ve olmazsa olmazları portakal suyu daha çok tercih edilenler. Fransızlar için akşam yemeği önemlidir. Aman dikkat akşam yemeği servisi genellikle erken yapılır. 


Kahvaltıyı kaldığınız otelde yapmayacaksanız eğer; önerebileceğim sabah kahvaltısı için küçük ama şirin kafeleri deneyebilirsiniz. 


 LİLY OF THE VALLEY
12 Rue Dupetit Thouars, 75003 Paris, Fransa





TWİNKİE BREAKFAST










SOUL KİTCHEN
33 rue Lamarck






Paris' te kahvaltı haricinde;  Kruvasan türleri, Pain aux Raisins, Chausson aux Pommes, Brioche, Falafel, Macaron, Soupe à l’oignon (Soğan Çorbası), Escargots a la Bourguignonne, Coq au Vin, Moules Mariniere...Les moules provençals, La plancha aux fruits de mer, Les moules meridionales, Foie Gras, Creme brulée tatlarına bakabilirsiniz.



Pain aux Raisins ( Kuru Üzümlü Milföy )



Malzemeler:
8 adet milföy
1 su bardağı süt bir çorba kaşığı nişasta
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı kadar toz şeker
1 çorba kaşığı margarin
1 çay bardağı kuru üzüm
Üstü için:
1 yumurtanın sarısı
Yapılışı:
Süt ve şekeri kaynatın, başka bir kapta yumurtayı ve nişastayı çırpın, kaynayan sütü karıştırarak nişastalı karışımı yavaş yavaş ilave edin krema kaynamaya başladıktan sonra üzerine şekerli vanilya ve margarini ilave edip karıştırın bir kaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve ılımasını bekleyin.  
Milföylerin kenarları 1 santim üst üste  gelecek şekilde koyup büyük dikdörtgen haline getirin arasına kremayı sürün, üzerine kuru üzümleri serpin ve rulo yapın ve keskin bir bıçakla bir parmak kalınlığında kesin yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. üzerine yumurtanın sarısını sürüp 180 derece fırında pişirin.



Chausson aux Pommes ( Elmalı soslu turta )


Malzemeler:
2 adet elma
1 çay kaşığı limon suyu
8 adet milföy hamuru
5 gram tarçın 
1 kahve fincanı şeker
Yapılışı:
Elmaları rendeleyin ve üzerine limon suyu, şeker ile tarçını dökün, karıştırın
Milföylere elmalı içten bir yemek kaşığı koyun, milföy hamurunu çapraz şekilde kapatın.
Fırınınızı 350 dereceye ayarlayın ve ısınmasını bekleyin.
Fırın tepsisine dizin ve tepsiyi ısınmış fırının orta gözüne koyun.
Pişmiş milföylerinizin üzerine tarçın serpin.
  
Brioche


Malzemeler:
500 gr. un
2 yemek kaşığı şeker
250 ml. Süt
½ paket maya
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
100 gr. tereyağı
Yapılışı
Tereyağını küp küp doğrayıp oda sıcaklığında bekletin.
2 yemek kaşığı soğuk süt ile yarım paket yaş mayayı eriyene kadar karıştırın.
Kalan sütü ılıştırın ve şeker, tuz  ile mayayı ilave edin.
Tereyağı ve unu karıştırıp süte ekleyin.
Yumurtanın birini ekleyip 5-6 dk. yoğurun.
Üzerini örtüp ılık ortamda 1 saat beklemesini sağlayın.
Baton kek kalıbına yağlı kağıt serdikten sonra hamuru 8’e bölün.
8 parçaya böldüğünüz hamurları elinizle yuvarlayarak kalıba dizin.
Üzerini folyo ile kaplayın ve 15 dk. buzdolabında bekletin.
Yumurtanın diğer kalanını çırparak fırçayla üzerine sürün.
200ºC ayarladığınız fırında  45 dk. pişirip ılık olarak servise hazırlayın.


Kruvasan



Malzemeler:

6-7 su bardağı un.
2 bardak ılık süt.
1 paket yaş maya. 
1 yemek kaşığı şeker.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 tatlı kaşığı tuz.
iç harç:
150 g beyaz peynir.
150 g kaşar peyniri.
5 yemek kaşığı tereyağı.
pekmez.
yumurta
Yapılışı:
Geniş bir kaba 1 paket yaş maya konur. Şekeri ve ılık sütü eklenir. Sıvıyağ ilave edilir ve tuzu atılır. Ortalama 6-7 bardak unla kulak memesi kıvamındaki hamuru yoğurulur. 15-20 dakika dinlendirilir 20 beze elde edilir. 10 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına eritilen tereyağı sürülerek üst üste dizilir ve bu şekildeyken büyütülür. Tekrar tereyağı gezdirilir. Önce 4'e sonra 8'e kesilerek dilimlenir. Dilimlerin geniş taraflarına kaşar peyniri ve beyaz peynirle hazırlanan iç harç konur ve yine geniş kısmından rulo şeklinde sarılır. Uç kısmından gerdirerek sararsanız daha iyi olacaktır. Ay şekli verilir ve üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine konur. Kalan 10 bezeye de aynı işlem uygulanır. Üzerlerine pekmez ve yumurta sarısı karışımı sürülüp 180 derecede önceden ısıtılan fırına verilir.

Falafel 
( Aslında Arap yemeği, orta doğudan geçmiş )



Malzemeler
1 su bardağı nohut
1 su bardağı iç bakla fasulye de olabilir.
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 adet soğan
1 demet nane
1 demet kişniş
2 adet yumurta
sıvıyağ
Hazırlanışı
Nohut ve baklayı 2 gün suda ıslatın. Arada suyunu değiştirin. Yeşillikleri ayıklayıp yıkayın. Tüm malzemeyi mutfak robotunda karıştırın. Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Sıvı yağı kızdırıp hazırladığınız topları bu yağda kızartın. Fazla yağını süzdürmek için kağıt havlu üzerine çıkarabilirsiniz. Üzerine yoğurt ve salça ilave ederek servis yapın. 
Macaron



Malzemeler:
75 gram yumurta akı
75 gram toz badem
150 gram pudra şekeri
30 gram normal toz şeker
10 gram şekersiz kakao
1 çay kaşığı tuz
Ganaj Kreması İçin:
100 gr sütlü çikolata
100 gram krema
Yapımı :
Krema: Sıvı olan kremayı sos tenceresine koyun. Kaynama derecesine gelince içine çikolataları ilave edin. Çikolatalar eriyip pürüzsüz hale gelene kadar kısık ateşte karıştırın. Kremayı dolaba koyup bekletin.
Makaron:
yumurtaların aklarını bir kabın içine alın ve bir fiske kadar tuz ekleyin. Mikserin düşük ayarında, çırpmaya başlayın. Köpüklenme meydana gelince şekeri az az 5 seferde ilave edin. Mikserin devrini yükseltip, beyaz köpük olana kadar çırpın. Eğer renkli istiyorsanız gıda boyası ekleyin. Malzemenin yarısını ayırıp, yarısına da boya katın. Robottan bademleri, kakaoyu ve pudra şekerini geçirin. Yarısını yumurta akına ilave edin, diğer yarısını da aynı şekilde diğer yumurta akına ekleyin.
Alt kısımdan başlayarak, üst kısma doğru yavaş hareketlerle karıştırın. Sıkma torbasının içine makaronu doldurun. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ve 3 cm aralık olacak şekilde dizin. Oda sıcaklığında yarım saat kadar bekletip kurutun.
Fırını önceden 160 derece ısıtın ve 10-15 dakika kadar pişirin. Fırından alıp soğuması için bekleyin ve eşleştirin. Aralarına kremadan sürün ve 1 gün bekletirseniz daha lezzetli oluyor. Buzdolabında 15 gün kalabilir. Eğer yapamazsanız ben Size yaparım.

Şimdi Sizin için şahane yemek yiyebileceğiniz birkaç seçim yaptım, umarım beğenirsiniz.



 QUI PLUME LA LUNE
50 rue Amelot, 75011 Paris,

 






 POUIC-POUIC
9 Rue Lobineau | Saint-Germain-des-Pres, 75006 Paris






CLAUDE  COLLİOT
40 RUE DES BLANC MANTEAUX, 75004 Paris



Fransa' da Michelin yıldızlı birçok restoran var daha sonraki yazılarımda bu restoranları size tanıtacağım. Ne yapayım restoranlar, lezzetli yemekler, gezmek, yer görmek, yeni lezzetleri denemek, gittiğim yerlerin kültürlerini öğrenmek, gezdiğim yerlerde alışveriş yapmaktan daha zevkli geliyor. Araştırma yapmak, öğrenmek, denemek benim ruhumda var.
Michelin yıldızı takmak isteyen restoranların dikkat etmesi gereken kriterler; hizmet kalitesi, temizlik, mekanın menüyle bütünlüğü, restoranın yenilikçi olması çok önemli. Michelin’in lezzet müfettişleri, yıldız almaya aday restoranları gizlice ziyaret ediyorlar ve kriterleri göz önünde bulundurarak karar veriyorlar.
 Sağlıklı, mutlu, sorunsuz yolculuklar dilerim. Sevgiyle..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI

YUNANİSTAN - RODOS ADASI

COMO GÖLÜ ve KÖYLERİ