SINIRLAR - ÖZGÜRLÜKLER







Sınırlar ve özgürlükler diye başlarken, Fotoğrafçı Lorenzo Vincenzo' nun ''Hudutlar, Barışın sınırları '' adlı fotoğraf projesinden çok etkilendim. Sınırların bir anlam taşımamasını seyahat etmeyi çok sevdiğim için bürokratik işler ile de uğraşmayı sevmediğimden elimi kolumu sallaya sallaya gezmek, tüm dünya insanlarının kuşlar, kediler, tüm hayvanlar gibi sınırsız, özgürce dolaşmalarını isterdim. Jean Jacques Rausseau demiş ki; tarihte ilk kez bir toprak parçasını çitle çevirip ''Bu toprak parçası benim'' demiş keşke birileri çıkıp o gün çitleri söküp ''meyveler, ağaçlar, bu dünyanındır kimseye ait değildir, bu insanoğluna inanmayın'' deseydi ne savaş, ne sınırlar, ne ölümler olurdu. Belki bir gün..


Fotoğrafçı Lorenzo Vincenzo' nun ''Hudutlar, Barışın sınırları '' adlı fotoğraf projesinde çektiği fotoğrafların haritası.

Estonia yani Estonya, Latvia yani Letonya'yı Erovizyon Şarkı yarışmasında duyardık sonra Riga ve Talinn geldi kulaklarımıza.. Baltık Denizi'nde Avrupa ile Rusya arasında birbirine komşu olan bu iki ülkenin sınırları 343 km. uzunlukta. İsveç'le de denizden komşu olan ülkeler İsveç'in başkenti Stockholm 80 kilometre uzaklıkta. Estonya' nın başkenti Talinn, Letonya' nın başkenti ise Riga. İstanbul' dan Türk Hava Yolları ile Riga' ya ve Talinn' e gidebilirsiniz. Ya da gemiyle Stockholm ve Helsinki' den ulaşabilirsiniz. Maalesef vize gerekiyor. İşte sınırlar başladı...


Almanya ve Polonya 1 Eylül 1939 da Almanya'nın Polonya'nın başkenti Varşova' ya kadar ilerleyip işgal etmesiyle 1.Dünya savaşının başlamasıyla ezeli düşman olarak tarihe geçmiş 456 km. lik komşu. Almanya' da Ren, Tuna ve Elbe  nehirleri var..Polonya' da Vistula, Oder, Bug ve Neisse nehirlerinden Oder-Neisse hattı bugün geçerli olan Polonya-Almanya sınırını belirliyor. Almanya'dan Polonya' ya en rahat Berlin'den geçebilirsiniz. Çok rahat bir tren yolculuğu ile Berlin-Varşova seyahati yapabilirsiniz.

Almanya 646 km lik sınırı Çek Cumhuriyeti ile paylaşıyor. Çek Cumhuriyeti gördüğüm en güzel yerlerden, başkenti Prag aşık olduğum şehirlerden. Kesinlikle görmeniz gerekiyor. Avrupa' nın incilerinden.

Almanya birçok ülke 3621 km lik sınır komşuları olması ile enteresan bir ülke, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, Polonya, Lüksemburg. Avrupa'nın en önemli ülkeleriyle sınır paylaşıyor. Avusturya ve Hollanda  en uzun sınırları. Almanya'nın Belçika ile 5 sınırı var. Tarihi Vennbahn demiryolu 5 kez sınırı kesiyor. 1889 yılında yapılmış olan Vennbahn hattı kömür ve demir taşımacılığı için yapılmış.

Almanya'nın en uzun sınırı Avusturya  ile 784 kilometre, yani uzun bir komşuluğu var. Birbiri ile benzer yönleri de çok fazla. Özellikle Almanya'nın Bavyera Bölgesi ile Avusturya' nın da Salzkammergut Bölgesi birbirlerine gerçekten çok benziyor. Gezmenizi önereceğim yerler arasında masallardaki renkli, çikolata kaplı evlerinin neredeyse gerçeklerini görebileceğiniz şahane kasabaları, gölleri, renkli evleri ile Oberammergau, Mondsee, Garmish-Partenkirshen, St.Wolfgang ve tabiki en ünlü olanı Hallstatt..

Danimarka tek kara parçası sınırı olduğu Almanya ile sadece 68 kilometrelik bir komşuluğa sahipler. Danimarka İskandinav ülkelerinden. Kopenhag' ta bulunmuştum, güzel bir şehir.


Polonya güneyde Slovakya ve kuzeydoğuda Litvanya, doğuda Belarus ile sınır komşusu yani Polonya' ya gittiğinizde 3-4 ülke birden görebileceksiniz. Slovakya ile 444 km, Belarus yani Beyaz Rusya ile Polonya sınırı 407 km. Litvanya ile de 496 kilometre sınırı var. Litvanya'nın başkenti Vilnius, Belarus ' un başkenti Minsk. Vilnius, Minsk, Varşova' ya Türk Hava Yolları ile gidebilirsiniz. Maalesef Pegasus henüz sefer koymamış.


İtalya ve İsviçre ahh ahh sınırların en güzellerinden Como Gölü, İsviçre sınırında cennet göl cennet şehirlerden. Como gördüğüm göllerin en güzellerinden, gölle sınırlı değil tabi büyülü bir havası var, yemyeşil dağların eteği olmuş Como, İtalya' nın 3. büyük gölü gerçekten şahane bir manzarası var. Alp dağlarının ihtişamıyla şahane villalar, malikaneler, saraylar, balkonlarda sardunyalar, sonsuzluk rengarenk. Como kenti Milano' ya 45 km. uzaklıkta Milano'nun şık mağazaları Como Kenti' ne de yansımış, lüks ve doğa birbirine karışmış bir uyum içindeler. Milano' ya Türk Hava Yolları' nın seferleri mevcut. İlk bahar ve yaz ayları İtalya ve İsviçre için harika ..

Fransa'nın komşuları  Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg, Monako ve Andorra toplamda 2900 kilometre sınırı var.623 km İspanya, 620 km ile Belçika en uzun komşu sınırları 4,4 kilometrelik bir alanda da Monako sınırı mevcut. Fransa' ya en iyi şekilde Basel, Cenevre üzerinden çok kısa mesafede geçebilirsiniz. Özellikle Basel Almanya, İsviçre ve Fransa sınırında bir şehir. Havaalanında 3 ülkeye de çıkabiliyorsunuz. Fransa Avrupa kıtasının yüzölçümü bakımından en büyük ülkesi ve arkasından İspanya geliyor. Alsaz yani Strasbourg bölgesini ve güney Fransa'yı gezmenizi öneriyorum.

Belçika, Kuzey Avrupa' da bulunan 620 kilometre ile Fransa, 450 km ile Hollanda, 148 km. Lüksemburg ve 167 km ile Almanya'nın komşusu. NATO ve Avrupa Birliği ülkesi olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu binası ve Grand Palace Meydanı'ndaki o ihtişamlı tarihi binaları görmenizi öneririm.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI