ALAÇATI RÜZGARI



İzmir Adnan Menderes Havalimanından Havaş ile Çeşme arası 85 kilometre ve yaklaşık 60 dakika kadar sürüyor. Çeşme otogarına kadar Fiyat 25 TL. tabii ki transfer yapan özel şirketler de var onlar da minibüsler ile kişi başı 50 TL ye Alaçatı' ya otelinize veya evinize kadar servis yapıyorlar. Alaçatı veya diğer turistik yerlere Çeşme otogarından rahatça gidebilirsiniz. Bu arada eğer İzmir' de mola verecekseniz İzmir' in Mavişehir' inde Mavibahçe alışveriş merkezine uğramanızı, bir güzellik görmenizi öneriyorum. Yemyeşil bir vaha gibi huzurla keyif yapabileceğiniz bir alan.
Alaçatı Ot Festivali sebebiyle 5-9 Nisan tarihleri arasında İzmir'in şirin ilçesi Çeşme'nin keyifli, huzurlu, hoş mu hoş beldesi Alaçatı' ya yolumu düşürdüm. Ohh iyi ki de düşürdüm hava miss, renkler, yemekler, kokular, dostluklar, lezzetler misss. Alaçatı'nın evleri, cumbaları, avluları, papatyası, limonu, enginarının o güzelim mor çiçeği, çok sevdiğim kuşkonmazı, ahenkli renkli sokakları, rüzgarı, sörfü, bisikletleri, gün batımı, dostları bile farklı bir başka güzel..dünyayı dolaşıyorum Alaçatı' da buluyorum kendimi. Ama ne

bulmak.





Alaçatı' nın tabi ki birçok özelliği var, mesela bir Hacı Memiş Ağası, adıyla anılan Hacı Memiş Sokağı var, dillere destan. Mahmud Ağa' nın torunu olan Hacı Memiş Ağa bu bölgeye gelip daha önceleri bataklığı kurutarak, imar durumunu getirmiş. Sadece Alaçatı değil, Çeşme, Urla, Karaburun da giderek gelişmeye ve güzelleşmeye başlamış. Kısa bir süre sadrazamlık da yapan Hacı Memiş Ağa sıtma salgınından korumak için bataklığı cennete çevirirken Sakız Adası rumlarından yardım almış. Üzüm bağlarının ve zeytin ağaçlarının bol olduğu zamanlarda evlerin imar durumları ve planları da rüzgar durumuna göre yapılmış. Dünyanın en ünlü sörf yapılan merkezlerinden birine dönüşen Alaçatı öncelikle havası, rüzgarı ve Hacı Memiş Sokağı ile de ünlü. Kendi adıyla anılan Hacı Memiş Sokağı, Hacı Memiş Ağa Camii ve çeşmesi kaleyle liman arasında Mithat Paşa Caddesi' nde Hacı Memiş Ağa tarafından 1812 yılında yaptırılmış. Tarihi camiyi görmenizi öneririm. 
Alaçatı' nın cumbalı evleri yazları serin, kışları sıcak tutan beyaz renkli kesme Alaçatı taşları ile kendi tarzını doğa ile uyumlamış. Mübadele sırasında göç eden Rumeliler tarafından özenle döşenen Arnavut kaldırımlarıyla sokaklarında dolaşmak, sıra sıra doğaya uygun kafelerinde mis kokulu sakız kahvelerinden içmek, Alaçatı' ya özgü yemeklerinden tatmak, reçel, bal, zeytinyağı, limonata, baharat, enginar almak, boyoz yemek, şahane dondurmalarının tadına bakmak epeydir pek bir moda. Hele de Alaçatı Ot Festivali' ne rast gelmişseniz ohh dadundan yenmez..
Alaçatı Ot Festivali her sene Nisan ayında yapılıyor. 2018 de 5-8 arası 9. Alaçatı Ot Festival düzenlendi ve yaklaşık 1 milyon kişi festivalin atmosferini yaşamak Alaçatı doğasının zenginliğini görmek, otların çeşitliliğini tanımak ve geleneksel yemeklerin tadını çıkarmak, yemek etkinliklerindeki mutfak şefleriyle tanışmak yemeklerini tatmak için Alaçatı'ya koştu. Koştu diyorum hafta sonuna denk geldiği, baharın tadını çıkarmak için tur organizasyonlarıyla otobüsler dolusu akın akın her şehirden ziyaretçi vardı. Yürümek gerçekten zordu erken saatleri tercih etmenizi öneririm. Saat 10-11 gibi giderseniz biraz daha sakin oluyor.
Ben bir Rumelili olarak Ege bölgesi yemeklerine bayılırım Şevketibostan, cibez otu, arap saçı, hardal otu, stifno, kazayağı, radika, hindiba, köremen, su teresi, ebegümeci, hodan, kaya koruğu, enginar, kuşkonmaz... Ege bölgesinde yetişen hepsinin ayrı ayrı faydası olan Alaçatı'nın tüm bu güzellikleriyle tadabileceğiniz özel lezzetler. Alaçatı Ot Festivali' de bu lezzetlerin tümünü görebileceğiniz büyük fırsat. ''Ot, ot'' diyoruz diyoruz ama güzelim Alaçatı' da yerli halk da çok yetenekli... limon, nane, kumkuat, süt reçelinden tutun da, sakızlı kurabiyeler, kalburabastı, zeytinyağlı dolma, ev baklavası, otlu börekler, gözlemeler, hünerli elleriyle neler neler yoktu ki. İnanılmaz görsel şölenin yanında şahane lezzetler.





Eğer Alaçatı'ya konaklamalı gideceksiniz birbirinden güzel küçük oteller, butik oteller, pansiyonlar ve yıldızlı oteller seçim yapmakta zorlanacağınız kadar çok. Alaçatı Ot Festival' i sebebiyle seçmiş olduğum tarihlerde ETS TUR ile güvencesiyle  Safi Otel'de konakladım. Çok memnun kaldım, profesyonel hizmeti, güler yüzlü çalışanları, nane, kumkuat, limon reçelinden, ballı kaymaklı, domates kurusu, şahane omletleri, avokadolu poşe yumurtası, hurma zeytini, pişi, Germiyan ekmeğiyle mükemmel sunumuyla leziz kahvaltısı, temizliği ve ulaşımı ile mükemmel. Ehh daha ne olsun..






Eğer meze seviyorsanız en güzel mezeleri bulabileceğiniz Eflatun Alaçatı'yı, Fava' yı, Sota'yı öneriyorum.
Festivalden ötürü inanılmaz yoğunluk vardı rezervasyonsuz kesinlikle gitmeyin, sokağın kalabalığından dolayı biraz yorulabilirsiniz, bence hafta arası gidin. Fiyatlar biraz yüksek diye yorumlar vardı tabii bütçeye göre değişiyor.

Mesela pizza mı yemek istiyorsunuz Alaçatı merkeze 5 dakikalık uzaklıkta Reisdere Kolburano' s Residere gitmelisiniz. Mekanın dışından içini kestiremiyorsunuz. Mönü sıradışı, acıbiber reçelinden tutun da incirli pizzası, domuz sosisi, antrikotlu pizzasına kadar değişik lezzetler. 










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI