ANKARA





Ankara tren garı yenilenmiş ve gerçekten çok çağdaş, çok şık bir hale dönüşmüş eski garın da durması bir o kadar güzel. Yeni ve eski tren garında eşyalarınızı bırakabileceğiniz emanet dolapları bulunmakta eşyalarınızı bırakıp Ankara' yı rahatça dolaşabilirsiniz ki biz öyle yaptık. Önce Ankara Kalesi'ne gittik.
Ankara Kalesi'ni Ankara’ya gelip görmeden gitmek olmazdı. Ankara Kalesi Ankara’nın Altındağ ilçesi içerisinde bulunuyor. Ankara Garı'ndan çıktıktan sonra taksiyle yaklaşık 10 TL ücretle Ankara Kalesi'ne varıyorsunuz. Kale içindeki değişik dönemlerden kalmış eski Ankara Evi bulunuyor. Safranbolu evlerine benzer mimaride çok şirin bir yerleşim yeri.







Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan eski Ankara evleri, sur duvarları ile çevrili dar ve dik bir alanda konumlandıkları için, planları dar alanlardan en çok faydalanmayı gözeterek yapılmış. İki ya da üç katlı olarak ahşap, kerpiç ve tuğladan inşa edilmiş. Arazi yapısı eğimli ve kavisli olduğu için evlerin planları da doğaya uymuş ve çok şirin bir bölge olmuş. Ahşap tavan süslemelerinde geometrik desenler kullanılmış, geniş saçaklar “Cihannüma” yani yazlık odalar Ankara Kale içine renkli bir hava yaratmış. 





Ankara’nın Polatlı ilçesinde Antik Gordion şehrinde bulunan Frig Kralı Midas bir gece rüyasında bir sesin ona Topraklarında hemen bir gemi çapası aramasını ve çapanın bulunduğu yere şehir kurmasını, bu şehrin ona mutluluk getireceğini söylediğini görür. Midas bunun üzerine şehirde tüm adamlarına çapa aramasını emreder ve günümüzde Ankara Kalesinin bulunduğu noktada çapa bulunur. Midas çapanın bulunduğu yere şehir kurar ve ismini gemi çapası anlamına gelen “Anker” “Ankira” ismini verir. 17.yüzyılın ortasına doğru, 1640 yılında Ankara’ ya gelen Evliya Çelebi, kenti ve kentteki yaşamı anlatmış. Ankara Kalesini “Ankara’nın yüksek bir dağın tepesine dört kat beyaz taştan yapılmış sağlam bir kalesi vardır. Kale iç içe üç kat surlarla çevrilidir. İç kalenin çevresi kayalıktır. Bu yalçın kayalardan kaleye tırmanmak çok zordur. İç kalede topları çeşitli silahlar, cephane ve 600 ev bulunur. İç Kale aşağılarda ikinci sıra surlarla çevrilidir. Dağın eteklerinde ise üçüncü sıra dış surlar yer alır. Bu dış surlarla tüm kent güvenlik altına alınmıştır.”

Ankara Kale içinde gezip görebileceğiniz yerler arasında Rahmi M.Koç Müzesi,Selçuklularından kalma Alaaddin Camisi, Anadolu Medeniyetler Müzesi, Aslanhane Camisi, TBMM. Kurtuluş Savaşı Müzesi var mutlaka uğrayın.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI