KARS GEZİSİ 1







Kars ve Kars Doğu Ekspres Treni o kadar moda oldu ki gitmemek, görmemek olmazdı. İki kişi başlayan gezim 8 kişi ile bir günde organize edildi ve faaliyete geçildi. Şöyle bir durum var Kars' a bilet bulmak imkansız gibi fakat şans mı desem, olması gerekiyordu mu desem bir kaç dakika içinde gidiş-dönüş biletleri hazırdı. Önce Kars gezisi kararı verdik sonra bilet işlemleri, sonra trenin özellikleri, süresi, ücreti, seyehat maliyeti, yeme içme durumu derken bir bakmışım ki bu işin uzmanı olup çıktım. Öncelikle Kars treni öyle destinasyonlarda görüldüğü gibi değil bunu belirtmek isterim. Kars destinasyonlarında tren vagonlarını süsleyip püsleyip seyahatin çok güzel olduğunu anlatıyorlar. İstanbul ve Ankara arası gerçekten hızlı trenle çok keyifli ve konforlu, yepyeni pırıl pırıl, medeni ve çok kısa süreyle rahat bir yolculuk yapılıyor. Ankara- Kars treni, İstanbul-Ankara YHT gibi yeni bir tren değil, demiryolları da yenileme çalışmaları içerisinde. Önce yollar yenilenecek sanıyorum sonra umarım trenler. İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Treni ( YHT ) Pendik Gar' dan kalkıyor 4 saatlik bir sürede Ankara Yeni Gara varıyor. Kars için eski gara geçmeniz gerekiyor, ki hemen yanı, bir üst geçitle eski gara varıyorsunuz. Ankara tren garı yenilenmiş ve gerçekten çok çağdaş, çok şık bir hale dönüşmüş ve eski garın da durması bir o kadar güzel. Yeni ve eski tren garında eşyalarınızı bırakabileceğiniz emanet dolapları bulunmakta eşyalarınızı bırakıp Ankara' yı rahatça dolaşabilirsiniz.
Türkiye’deki en uzun demir yolu hatlarından biri olan Ankara Tren Garı ve Kars Tren Garı arasında yolculuk yaklaşık olarak bir buçuk günlük sürede tamamlanmakta. Doğu Ekspresi her gün iki şehirden karşılıklı seferler ile ulaşım sağlamaktadır. Bu hattaki trenlerde kompartıman tipi, 2 yataklı, örtülü kuşetli yani 4 yataklı ve kısa süreli seyahatler için pulman adı verilen sadece koltuklu vagon da bulunuyor. saat 18:05 de bindiğimiz trenden bir gün sonra saat 21:10 da inebildik.Ekspresin uğradığı bazı merkezler Ankara Tren Garı– Elmadağ – Kırıkkale – Kayseri Tren Garı – Şarkışla – Sivas Tren Garı – Yeni kangal – Divriği – Kemah – Erzincan Tren Garı – Karasu – Ilıca – Palandöken – Erzurum Tren Garı – Hasankale – Horasan – Sarıkamış – Kars Tren Garı. Güzergah üzerinde bu istasyonlarla birlikte farklı 112 tane istasyon bulunuyor ve her istasyonda yaklaşık 5-10 dakika arasında duruyor. Ankara – İstanbul, Ankara – Eskişehir, Ankara – Konya, İstanbul – Konya, ve Eskişehir – Konya arasında DDY tarafından işletilen hızlı trenler 250 km hız yapabilirken henüz yeni trenler hizmete girmediği için trenin hızı gece artsa bile gündüz o kadar  hız yapamıyor, zaten kısa aralıklarla istasyonlarda durduğu için hız yapması da biraz zor. Raylarda yapılan çalışmalar sebebiyle yaklaşık 4 saat kadar rötarla Kars Tren Garına ulaşabildik. İlk etabın hizmete girmesi ile 442 km’lik Ankara Sivas arasında Yozgat üzerinden geçilerek gerçekleşecek olan yolculuklar birkaç saatte tamamlanacaktır. Sivas ve Kars arası ise plan aşamasında olan hattın bitmesi ile şuan Ankara’dan Kars’a ulaşım bir günden fazla bir zamanda gerçekleşirken; yapılan aktarma ile Kars ile İstanbul arası yarım günden daha bir kısa sürede kat edilebilecektir. Hatta hizmete alınacak olan trenler şuan kullanılan hızlı trenlerden farklı olarak saatte 300 km’den fazla hız yapabilecekler. Kısaca çok uzuun bir tren seyahatine hazır olun. Bence giderken uçakla Erzurum yapıp oradan trene dahil olabilir veya Kars' a direkt uçuş yapıp dönüşte tren yolculuğu yapabilirsiniz. Seçim sizin...Seferlerin kalkış ve varış saatleri:
Ankara Tren Garı Kalkış : 18:00 - Kars Tren Garı Varış : 18:29 biz 21:010 da olduk.
Kars Tren Garı Kalkış: 07:45 - Ankara Tren Garı Varış : 08:05 biz 10:30 da Ankara' ya ulaştık. Bilet işlemleri için TCDD BİLET işlemlerinden çok kolay biletinizi temin edebilirsiniz. Çok kolay diyorum çünkü ben Kasım ilk haftası biletimi almıştım daha sonraki haftalarda biraz zor oluyormuş erken almanızda fayda var. Turlar hem çok pahalı hem de farklı bir servis görmüyorsunuz kendi turunuzu kendiniz yapın derim.

Ankara Kars Doğu Ekspres' inde yatak olabilen koltuklardan oluşan vagonlarda ihtiyaç duyabileceğiniz ürünler çarşaf-yorgan-yastık poşetler içerinde tren personeli tarafından karşılanıyor. Personele belirterek ineceğiniz istasyon için uyandırma hizmetinden de yararlanabiliyorsunuz. Vagonlardan biri restoran olarak planlanmış. Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeğinizi burada yapabilirsiniz. Bence kahvaltı güzeldi yemekler mutfakta pişirilmiyor hazır yemek olarak geliyor sadece mutfakta ısıtma işlemi yapılıyor. Çay kahve ve diğer içecekleri de temin edebilirsiniz.



Kars yolculuğu ani alınmış bir karar ve çabucak yapılmış plan olmasına rağmen gayet güzel geçti. Ankara' dan 18:08 de kalkan tren bir sonraki rötarla 21:00 de son buldu. Önceden otel, günlük tur ve restoran seçimlerini yapmış olduğum için zorluk çekmedik. Trenden inince zaten küçük bir şehir Kars 10 dakikada Hotel Kent Ani' de olduk. Fiyat, konum, profesyonel hizmet ve temizlik konusunda memnun kalacağınız bir otel. Karsta kalabileceğiniz çok pahalı oteller var ama ekonomik bir otel isterseniz Kent Ani çok uygun. Günübirlik tur için de yardımcı oluyorlar ve gerçekten harika bir hizmet aldık. Misafirperverlikte sınır tanımıyorlar. Sabah kahvaltısından sonra 8:30 da Ani Harabelerine doğru yola çıktık Kars' a uzaklığı 48 km olan Ani Kenti Türkiye-Ermenistan sınırında Arpaçay kenarında kurulmuş olan Bagratuni Ermenilerinden kalmış 40 kilise, şapel ve anıt mezarlar Bizanslılara, Selçuklulara, Gürcülere ve Osmanlıya kalmış doğanın içindeki huzur içinde doğaya uyum sağlamış mutlaka görülmesi gereken en önemli yer. Ani kent 1319 yılındaki deprem ve Timur'un tahrip etmesinden sonra harabe haline dönmüş ama olağanüstü doğasıyla UNESCO Dünya Mirasçıları geçici listesinde. 
















Aziz Gregor Kilisesi 10. yüzyıl sonlarında yapılmış 12 kenarlı şapeli ve kubbesi 1900’lerin başında kilisede bulunan anıt mezarın Bagratuni Ermenilerinden Prens Grigor Pahlavuni’ye ait olduğu bilinmekte.
Surp Kirkor Kilisesi 1215’te inşa edilen kilisenin içi İsa ve Aydınlatıcı Grigor freskleriyle süslü. Ermeni sanatında ayrıntılı fresklere rastlanmadığını, bu nedenle kilisedeki freskleri muhtemelen Gürcü ressamların yaptığı düşünülüyor.

Uçurum kenarında Ebul Manucehr Camii inşa edilmiş olan caminin minaresinin 1000’li yılların sonunda inşa edilen orijinal camiye ait olduğu, asıl binanın is 12 veya 13. yüzyılda yapılan ekleme olduğu tahmin ediliyor.


Ani Antik Kent 76 hektarlık bir alanda Ani'ye büyük bir kapıdan girip harabelerin bulunduğu alana geçtiğinizde önce arazinin büyüklüğüne şaşıracaksınız. Sessizliğe, uçsuz bucaksız ovaya, vadiye, kentin terkedilmiş halinin hüznüne verdiği rengine bayıldım. Kasım ayı içerisinde sabah hava çok keskin soğuktu ve çiğ taneleri buzla otların üzerinde inanılmaz bir görüntüsü vardı, dolaştıkça hayranlığınız ve şaşkınlığınız artacak. Öğleye doğru Çıldır Gölü' ne yola çıktık.



Çıldır gölü Kars ve Ardahan il sınırları içinde Kars' a 70 km, yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta 123 km, en derin noktası 42 metre derinlikte rüya gibi bir tatlı su gölü. Doğu Anadolu' nun Van Göl' ünden sonraki ikinci büyüklükteki gölü. Gezimiz boyunca Kent Ani Otel' in organizasyonuyla en uç noktasına kadar rüya gibi bir görüntüyle şahane bir gün geçirdik. Avrupa' nın bütün göllerini gördüm ve her gölün renginin bir başka olduğunu fark ettim. Çıldır Gölü' de şahane açık mavi renkte üstünde hafif bir sis..Kasım ayı içerisinde ilkbahar rengi hakimdi. Yaz aylarında gitmeyi planlarsanız Çıldır Göl Festivali 22 Temmuz' da yapılıyor aklınızda olsun. 14 Temmuz Kars Geleneksel Gravyer ve Kaşar Festivali ile birleştirip Doğu Anadolu bölgesinde şahane bir gezi yapabilirsiniz. Tabi ki destinasyonlarda genellikle kış ayları dikkat çekiyor. Çünkü Çıldır Gölü kış aylarında tamamen donan tek göl olduğu için ilgi çekici. Göl tamamen donduğu için suyu içilebilir derecede temiz ve berrak.
Yaklaşık 50 cm kalınlığında donan gölün üzerinde kızaklı atlar ile geziler düzenleniyor. Her mevsimde gidilebilir olan göl birkaç yıldır daha revaçta. Kars' a gelip görmemek olmaz hangi ayda gelirseniz gelin mutlaka görün.





Çıldır Gölü etrafında sıralı köyler yemek ki özellikle tatlı su balığı yiyebileceğiniz bir kaç tesis var bunların en çok tercih edileni Günayın Yeri Çıldır Gölü Balık Restoranı hizmet güzel tatlı su balığını çok sevemedim ama restoran olarak tam göl kıyısında çok şirin bir yer. Önerebileceğim diğer yer ise Kütük Ev yeni yapılmış şık ve tertemiz bir restoran.Türk Kahvesi ve helvası mükemmel.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI