HOLLANDA LEZZETLERİ
KREMA SOSLU KUŞKONMAZ
Beyaz kuşkonmaz (4 kişilik )
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı çok amaçlı un
250gr tavuk veya sebze suyu
200 ml. krema
100g jambon
4 yumurta (her kişi için bir tane),
Taze Frenk soğanı
Tuz ve karabiber
Kuşkonmazları haşlayın. Yumurtaları kaynamaya koyun.
Onları tam pişmiş seviyorum, ama isterseniz onları istediğiniz gibi
pişirebilirsiniz. Bir tavada, tereyağını eritin ve sonra un ilave edin.
Yaklaşık 1 dakika boyunca karıştırın. Pürüzsüz hale getirmek için çırpın.
Karıştırın krema ekleyin. Doğranmış jambon ve tuz, biber ekleyin. Sunum için, kuşkonmazın üzerine krema sosunu
gezdirin. Kızarmış patates ile servis yapın.
KIBBELİNG
1 kg morina ( veya mezgit balığı olarak beyaz
etli balık )
500 gram (3 1/3 su bardağı) çok amaçlı un
2 yumurta
1 litre (4 su bardağı) süt
2 çay kaşığı tuzu
1 1/2 çay kaşığı hardal
2 çay kaşığı toz defne yaprağı
1/2 çay kaşığı acı biber
1/2 tatlı kaşığı biber
1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
1/2 çay kaşığı toz Hindistan cevizi
2 litre kızartma için bitkisel yağ
Baharatları bir kapta karıştırın, Unu, süt, yumurtayı başka bir kapta
karıştırın. Balıkları önce süt, yumurtalı sosa sonra baharatlara batırıp
kızartıyoruz.
Afiyet olsun.
STROOPWAFELS
Stroopwafels; bildiğimiz wafel, mis kokulu,
pişerken sokağın köşesinden burnunuza, beyninize kadar işleyen hele de
Hollandalıların fındık ve karamelli dolgusuyla inanılmaz duygular tatlar
bırakan geleneksel tatlısı.
4 su bardağı un
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1/2 su bardağı beyaz şeker
1 su bardağı tereyağı
2 büyük yumurta
1 paket aktif kuru maya
1/2 su bardağı ılık su
1 1/2 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı tereyağı
1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
6 çorba kaşığı koyu mısır şurubu
1/2 fincan ince öğütülmüş fındık, isteğe bağlı
Mayayı ılık suda eritin. Unun içine küp şeklinde
tereyağı kesin. Şeker, tarçın, yumurta ve maya karışımı içinde karıştırın.
İyice karıştırın ve 30 ila 60 dakika kabarması için kenara koyun. 12 küçük
toplar halinde hamuru, önceden ısıtılmış waffel tavasına sıkın ve yaklaşık 30
saniye pişirin. Kahverengi şeker, tereyağı, tarçın ve mısır şurubu
kaynatın. Fındığı ilave edin.
Pişen waffelların arasında servis yapın. Nefis
oluyor.
Afiyet olsun.
POFFERTJES
Poffertjes, Hollanda'nın geleneksel
tatlılarından. Aslında tam da Türk tatlısı gibi. Un, şeker, tereyağı, kızartma
tam da bize göre tatlar.
1 yemek kaşığı süt
1 pk instant maya
1 su bardağı (100 gr) tam buğday unu
1 su bardağı (100 gr) un
2 yumurta
1 çay kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1 1/4 su bardağı (250 ml) ılık
süt
1 yemek kaşığı tereyağı
üzeri için tereyağı ve pudra şekeri
Küçük bir kapta, sütle mayayı
eritin. Ayrı bir kapta, tam buğday unu, un, yumurta, maya, şeker, tuz ve yarım
süt birleştirin. Pürüzsüz olana kadar çırpın. Şimdi geriye kalan sütü ekleyip
tekrar çırpın. Üzerini örtün bir saat dinlenmeye bırakın. Bir tava ya da Poffertjes tavada tereyağını eritin. Tereyağı cızırtı başladığında, mini
krepler yapmak için çay kaşığı ile ekleyin.
İki çatal kullanarak, Poffertjes çevirin. Tereyağı ve elenmiş pudra şekeri ile servis yapın.
İki çatal kullanarak, Poffertjes çevirin. Tereyağı ve elenmiş pudra şekeri ile servis yapın.
Afiyet olsun.
APPLETAART
200g
tereyağı
200g
pudra şekeri
400g
kendinden kabaran un
1
yumurta tuz
8
gram vanilya şekeri
1,5
kilogram (soyulmamış) ekşi elma
75g
pudra şekeri
3
çay kaşığı tarçın
15
gr galeta unu
Un,
şeker, tuz, tereyağı ki tereyağı kesinlikle buz gibi olmalı mutfak robotunda
karıştırın. 1 saat kadar streç filme sararak buzdolabında bekletin. Bir saat
sonra streç filmin içinde tart kalıbınızın büyüklüğü kadar açın. Hamuru kalıba
serin, üzerine çatalla delikler açın. Tekrar buzdolabına kaldırın. Bu
arada bir kapta dilimlediğiniz elmaları tarçın, şeker ile harmanlayın. Elmaları
hamurun içine doldurun. Hollanda'nın bu geleneksel tartı içinin bol olmasıyla
ünlü. İçini ne kadar bol yaparsanız o kadar lezzetli oluyor. Üzerine hamurdan
ayırdığınız bir parça hamurdan kafes yapıyorsunuz. Yumurta sarı sürüp önceden
ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Servis yaparken hafif krema ile yapmanızı
öneririm.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder