SALDA GÖLÜ

Salda Gölü, Türkiye'nin en derin, en temiz ve en temiz tektonik göllerinden biri. Tüm İsviçre, Fransa, İtalya göllerini görmüş biri olarak gördüklerim arasında farklı bir göl. Denizle göl arası bir doğa olayı. Turkuaz tutkusu olan herkesin görmesi gereken bir yer. Bora Bora Adası'nın Polinezya' nın göl hali. Bir krater gölü Salda' nın suları, cam kadeh gibi o kadar billur ki gözleriniz kamaşıyor. Uzaklara baktığınız da ise çivit mavisini de görüyorsunuz. 184 metre derinliğe sahip olan krater gölü volkanik bir patlamadan oluşmuş. Salda Mars'ın özelliğini de taşıyor bembeyaz Jamaika kumu gibi sahiliyle doğa harikası. Kızıl gezegenin, milyon yıl önce bilimdeki stromatolik kayaçlar nedeniyle Salda' ya benzediği düşünülüyor. Talk pudrası gibi bu beyaz rengi veren magnezyum minerali. Salda Gölü'nün hala manyezit ürettiğini gösteriyor. Tektonik krater bir göl olduğundan, Salda' nın suyu soda ve magnezyum bakımından zengin. Bu eşsiz beyaz kumsalın sırrı da magnezyum. TÜBİTAK ve İTÜ ortak bir çalışma ile ilginç bir şey ortaya koymuşlar Salda Gölü ile ilgili. Bu stromatolik yapıların ekstrem koşullara dayanıklı bir bakterinin ürettiği bir atık olduğu, ve bu dayanıklı bakteri türünün kuruyan Mars’taki koşullara bir şekilde adapte olmuş olması halinde, dünya dışı yaşamın ilk örneği olabileceği düşünülmüş. Göl billur gibi olduğu için yüzmek isteyebilirsiniz fakat kum balçık kıvamında ve derine doğru çekiyor ilk girdiğinizde şaşırabilirsiniz. Bazı yerlerde dikkat etmenizi uyaran tabelalar bulunuyor. Burdur’un Yeşilova ilçesinin güneyindeki Salda Gölü, yaz mevsiminde turistlerin en sevdiği yerlerden biri olan beyaz kumsalı ve berrak sularıyla son yıllarda “Türkiye Maldivleri” olarak tanındı.Ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan Salda Gölü, mavi ve yeşilin doğal bir güzelliğidir.

Gölün çevresi, kamp alanlarındaki ve tesislerindeki turistlere konaklama imkanı sunuyor. Ziyaretçiler için gölde fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, yüzme ve dalma da mümkün.
Gölün çevresindeki 12 hektarlık piknik alanı, 2001 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından doğa parkına dönüştürülmüş. Salda' ya İzmir'den yaklaşık 5 saatte gidebilirsiniz. Denizli veya Yeşilova üzerinden gelmeniz çok uygun. Yeşilova girişinde lavanta bahçeleri ve lavanta tepesi var orayı da görmenizi tavsiye ederim. Denizli'den yaklaşık 2 saat Burdur Yeşilova üzerinden yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Günübirlik de gidilebilir. Yeşilova tarafından geldiğinizde halk plajı çıkıyor plaja girmek ücretli sadece 10 TL. Birkaç km ötede beyaz adalar bölgesini tavsiye ediyorum. bu bölgeden daha çok memnun kalacaksınız esas görsel güzellik. Maldivler denilen yer bu bölge ayrıca yemek yiyebileceğiniz, dinlenebileceğiniz, göle girebileceğiniz ki soyunma kabinleri mevcut ne kadar giderseniz gidin su çok soğuk ve sığ. Gölün çevresi 45 km. yaklaşık 3 saatte dolaşabilirsiniz. Konaklamalı gitmek isterseniz Orman Bakanlığının tesisi var, ya da çadır kampı yapmayı düşünürseniz Turizm Bakanlığının kampını kullanabilirsiniz. Burdur merkezde kalabileceğiniz oteller de mevcut.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI