YUNANİSTAN - GİRİT ADASI


Girit, Yunanistan’ın haritada gördüğünüz gibi Akdeniz' de en büyük 5. adası, Yunanistan adalarına 8 kez seyahat etme imkanı buldum ve 4 kez Girit' e gittim. Kökenlerde Selanik, Girit olduğu için midir bilmiyorum yemekleri, doğası, renkleri beni çeken yerler oldu hep. Bir Akdeniz havam var, sıcak severim, deniz severim, yeşil severim. Ben Celestyal Cristal ile seyahat ettiğim için Girit' e ilk 2 sene önce gittim ve gemi kaldığı sürece oradaydım. Yani sabah 7 de Girit Heraklion limanında oluyorsunuz, kahvaltıdan sonra hoop atıyorsunuz kendinizi Girit sokaklarına. Saat 17 e kadar vaktimiz var. Ne kadar görebilirseniz işte bu. Eğer ekstra tur alırsanız gemiden o durumda Girit' in bir diğer şehri olan Hanya' yı da görebilirsiniz. Gemi Heraklion (Kandiye) limanına yanaşıyor ama Girit adasında en çok görülmesi gereken yerlerden Chania (Hanya), Rethimno (Resmo), Agios Nikolaos, Sitia, Yerapetra Girit Adası'nın büyük şehirleri de bir başka güzel.Girit'e gemi ulaşımı oldukça yoğun şekilde yaz aylarında daha az yoğun olmak üzere kış aylarında da düzenli olarak yapılmaktadır. Girit'te Hanya Souda limanı, Kandiye İraklion limanı, Resmo limanı, Agios Nikolaos ve Sitia limanları olmak üzere düzenli tarifeli seferlerin yapıldığı 5 liman bulunmaktadır. Hanya kentine ANEK Lines firmasının Kandiye kentine ise MINOAN Lines firmasının düzenli seferleri bulunmaktadır. Atina Girit arası deniz yolculuğu standard ANEK ve MINOAN gemileri ile 7-9 saat arası sürmekte.

Eğer gemiyle seyahat etmeyecekseniz; Atina ve Selanik'ten uçakla Girit Adası' na gidebilirsiniz. Girit Adası Atina' ya uçakla yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Agean Havayolları ile uçuş yaptığınızda  İstanbul-Girit gidiş - dönüş 70 Euro. Girit' e Rodos, Santorini, Pire limanlarından feribotla gidebilirsiniz. Feribotla 58 Euro civarında Rodos Girit Adası arası. 
Girit Adası' nda çok sayıda saray, kale ve manastır kalıntıları bulunuyor, ama en çok Zeus'un doğum yeri olmasıyla bilinir. Avrupa' nın tek palmiye ağacı ormanı Girit Adasının doğusunda. Gemiden iner inmez liman çıkışında mini trenler var onlarla mutlaka adayı gezmenizi öneririm. Hem sıcakta yorulmamış oluyorsunuz hem de keyifli bir gezinti yapmış olursunuz. Girit Heraklion Arkeoloji Müzesi, Knossos Sarayı, Dikteon Mağarası, Propylon Arkeoloji Alanı, Cretaquarium , Venedik Surlarını görmenizi öneririm eğer uzun kalacaksanız. 








Knossos Antik Kenti, 1900’de başlayan kazılarda kral Minos’un İÖ 2000’lerde yapılan büyük sarayı ortaya çıkarılmış.Yaklaşık 1400’de yangınla yıkılan sarayın yerine yenisi yapılmış. Saray, mermer tahtlı büyük taht odası, tören ya da tiyatro alanının, bitişik yönetim evleriyle bir merkezi avlu, yağ, şarap ve öteki yiyeceklerin saklandığı depoları içerir. Hol, salon ve odaların çoğu, fresklerle süslü.
Depo, ofis ve mutfak gibi bölümleri birbirine bağlayan bir labirent sistemi geliştirilmiştir. Beş katlı olduğu varsayılan sarayın, canlı hayvan freskleri yukarı doğru incelen sütunları ve açık balkonları ilgi çekicidir. Salonlardaki kadın freskleri, Minos yaşamında kadının önemli bir yeri olduğunu gösteriyor.





                                 
Yunanistan'ın en büyük müzelerinden Arkeoloji Müzesi'nde en eski yazılı metin olan Festos diski de bu müzede görebilirsiniz. Kesin aşkı anlatıyordur. Hala ne yazdığı bilinmediğine göre.







 








Aziz Minas Katedrali; aslında doktor olan ve halka yaptığı yardımlarla Aziz ilan edilen Minas için yaptırılmış olan katedrali en çok ziyaret edilen katedrallerden.

Tabi sadece müze gezmeyeceğiz, en uzun plajlarıyla ünlü Girit'in Elafonisi, Vai, Preveli, Balos u mutlaka görmelisiniz. Her plaj her yer birbirinden güzel.
Elafonisi plajı Fethiye ölüdeniz gibi ama kumlar pembe renkli. Ben çok sevdim. Limandan birazcık uzak ama Hanya' yı görmek için yola çıkmışken Elafonisi'yi de görün artık. Hanya' da hediye alabileceğiniz kocaman bir çarşı var. Hanya konaklama yapabilirsiniz önerebileceğim çok güzel bir otel var. http://www.fatmahotel.com/ ismi bile güzel.


Vai; Maldivler gibi şahane bir deniz, bol yeşil, palmiyeli bir plajı görmeniz gereken yerlerden.


Vee Balos plajı gitmeden olmaz bir plaj

Limandan sonra gitmenizi önerdiğim plajlar ve şehirler için haritayı incelemenizi ve rotanızı bu şekilde düzenlemenizi öneririm.
Agios Nikolaos çok şey bulabileceğiniz bir kasaba zaten gemiden inince trenlere bindiğiniz yerden sağdan aşağı doğru indiğinizde alışveriş yapabileceğiniz şirin, yeşil sokaklar, yemek yiyebileceğiniz kafeler, restoranlar, şahane bir göl, 5 Euro vererek girebileceğiniz halk plajları çıkacak karşınıza. 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

SINIRLAR - ÖZGÜRLÜKLER

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI