YUNAN MUTFAĞI



YUNANİSTAN'DA NEREDE,  NE YENİR?

Üç tarafı denizle çevrili Yunanistan' da tabiki deniz ürünleri için cennet. Garides, barbuni, kalamarika, kefali, barbounia tiganita, ahtapot, sardalye..of of daha neler neler. Bir de o kadar büyük ki porsiyonları. Bizdeki gibi sayılı değil yani..





Cacik, imam bayıldı, keftedes ( köfte), fasolada (kuru fasulye), moussaka (musakka)
boureki (börek), dolmades (dolma),homus (humus), kavala kurabiyesi ki benim kavala kurabiyem hepsini döver..ama Kavala' dan almadan dönülmeyen en önemli şey.





Horiatiki Salatası; 4 -5 domates (Büyük, olgun) 1 büyük kırmızı soğan, 1 salatalık, 1 yeşil biber, 1/4 lb Yunan beyaz peynir (dilimlenmiş )1/4 çay kaşığı kurutulmuş kekik, Yunan (Rigani) 1/8 çay kaşığı deniz tuzu.
Kalamata Zeytini; zeytin çeşidi değildir, çoğunlukla ki bende daha önceleri zeytin olarak biliyordum, aslında Yunanların zeytin yapma yöntemi. Temizlenmiş taze, parlak, kızıl veya siyah zeytinleri 3 yerinden kesiyorsunuz. Zeytinlerin acılığı gidene kadar salamura suyunun içinde bekletiyorsunuz. Zeytinlerin üzerine tabak koymayı unutmayın. Salamuradan çıkararak bir gece üzüm sirkesi içinde bekletin.Tekrar salamura suyunun içine koyun. Kavanozun üzerine zeytinlerin hava almasını ve oksijenle temasını önlemek için yüzeyini kaplayacak kadar sızma zeytinyağı koyun. İstediğiniz zaman afiyetle yiyebilirsiniz.  

Dünyanın, en iyi peynirlerinin bir kısmı Yunanistan’da üretilmektedir. Feta; kuşkusuz en ünlü Yunan peynirlerinden biridir. Aslında, Feta peyniri Yunan tüketiminde % 70 hissesini kaplar. Feta tuzlu su çözeltisi tarafından geliştirilmiş tuzlu ve keskin bir tadı vardır bir salamura lor peyniri olduğu için.

Yunanistan’da yemeklerde zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağı kalitesi çok yüksek.Yunan zeytinyağı; saflığı, yüksek besin, üretilme biçimi, kimyası değeriyle İspanya ve İtalya’dan sonra dünyanın en çok zeytinyağı üreten 3. ülkesi ve kalite bakımından da en iyileri arasında. Eğer Yunanistan' a yolunuz düşerse zeytinyağı almayı unutmayın. 

 
Sardalya pilaki;
Sardalyaleri temizleyip yıkayın. Limon suyunu üzerlerine gezdirin. 1/2 kg. sardalya
2 orta boy soğan, 3 orta boy domates, 3 sivri biber, 5 diş sarımsak, defne yaprağı
2 tatlı kaşığı sirke veya limon suyu, 1 Çay bardağı zeytinyağı, 1 adet kesme şeker, üzerine kıyılmış maydanoz  
Sardalyaları temizleyip, soğuk suda yıkayın,
Soğanları halkalar halinde, domatesleri iri iri doğrayın.
Bir tavaya zeytinyağının içerisine bir kesme şeker atın, soğanlar kavurun. Üzerlerine domatesler ilave edin. Sosu yarısını fırın kabının altına yayın.
Üzerlerine sardalyaları zeytinyağı ve karabiberli sos hazırlayıp yerleştirin. Sivribiber, Sosun kalan kısmını da ilave edilir.
Tepsinin üzeri folyo ile kapatın. Yaklaşık 20-30 dk pişirin.


Moussaka ( Patlican Musakka ); 1veya 2 Orta Patlıcan 250gr Kıyma Et (kuzu veya sığır eti), 1 soğan ince doğranmış, 1 ya da 2 diş sarımsak doğranmış 2 veya 3 carliston biber ezilmiş, doğranmış (ya da 2 yeşil biber) 2 ya da 3 domates


Tiropita ( peynirli börek ) ;1 paket milföy 200gr, 200gr. rendelenmiş peynir..


 
Sakız’da yetişen sakız ağaçlarından elde edilen doğal ve kokulu bir reçine olan sakız; reçel,  çikolata, dondurma, çay,  diş macunu, kahve, süt ürünleri, likör, uzo ve şarap yapımında kullanılıyor. Ve birçok dünya ülkesine ihraç ediliyor. Dünyada sakız üretilen tek yer Sakız adası. Sakız Adası'nda sakız ile ilgili her şey neredeyse her köşe başında satılıyor. Mastika diyorsunuz her çeşit ürünü buluyorsunuz. Sakız reçelini muhallebide, kurabiyede, lokumda kullanabilirsiniz. Sakızlı kurabiye tarifi için;


Kavala Kurabiye; çilek, çikolata ve portakallı kavala kurabiyeleri satın alabilirsiniz. Resim benim kavala kurabiyemm tarifi için;

http://missgibilezzet.blogspot.com.tr/



Yunanistan' da bir kaç taverna, restoran ve kafe seçtim; hadi gelin..


 Sağlıklı, mutlu, sorunsuz yolculuklar dilerim. Sevgiyle..  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI

YUNANİSTAN - RODOS ADASI

COMO GÖLÜ ve KÖYLERİ