PARİS - NOTRE DAME KATEDRALİ



Notre Dame Katedrali, Paris' in en güzel ve tarihi katedrallerinden ve Paris' in en önemli yapılarından, bu yüzden burası şehrin merkezi olarak kabul ediliyor. Notre Dame’ ın ana kapısının önü  “Kilometre sıfır” olarak belirlendiği için genellikle ana giriş kapı önü sürekli kalabalık. Şuan dünyada boylamların derecelendirilmesinde "sıfır" noktası olarak, İngiltere'nin Greenwich kasabası kabul edilir. Daha önceleri dünyanın "sıfır" noktası İstanbul' un Sultan Ahmet Meydanı idi. Napolyon bile '' Dünya tek bir ülke olsaydı, İstanbul başkenti olurdu'' demiş. Şimdi görse İstanbul ''dünya'' olmuş derdi.




Notre Dame Katedrali bence gotik mimarinin en muhteşem yapısı. On bin kişinin ibadet etmesine olanak sağlayabilecek büyüklükte bir yapı. Genişliği 135 metre uzunluğu ise, 35 metre yani 4725 m2. Notre Dame Katedrali, 1163 yılında başlanmış ama 170 yılda bitirilebilmiş.  








Notre Dame mimarisinde; önemli detayları mutlaka görmelisiniz, mesela Batı Cephesi, 3 kapısı Meryem Ana, Son Yargılama ve Azize Anne' in hikayeleri ile süslü olan bu cephenin girişlerindeki heykeller şahane. Roma mimarisine ait ve İncil'den alınmış birçok tasvir kullanılmış. Tek tek incelenmeniz ve hayalinizde canlandırmanız gerçekten çok güzel. Batı cephesindeki mimarideki ince detaylarda katedralin Allah için ve dünyaya ait insanlık için  yapıldığını anlatan estetik çok ince düşünülmüş. Kare detaylar sınırları, daire şekilleri ise sınırsızlığı anlatıyor. Dikey, yatay, kare ve daire şekillerin anlamlarıyla gezerseniz daha enteresan oluyor.


Katedralin en güzel en ünlü kısmı Batı cephesinin önemli detaylarının dışında; Katedralin ünlü çanı Emmanuele' in bulunduğu Güney Kulesi, 8 adet çan bulunan kuzey kulesi, 387 basamakla çıkabileceğiniz ve tüm Paris' i 69 metre yükseklikten görebileceğiniz iki kuleyi bağlayan Büyük Galeri ( Galerie des Chimeres ), Yahuda ve İsrail' in kafaları devrimciler tarafından kırıldığı 24 kralının heykellerinin bulunduğu Krallar Galerisi, Katedralin iki kanadında bulunan rengarenk camlı pencereler Batı Gül Pencereleri. 








Aslında Notre Dame dediklerinde benim aklıma Belle, Dechire şarkıları geliyor. Notre Dame' ı da tanıtan şarkının ve romanının faydaları. Notre Dame  yıktırılmak istenirken Victor Hugo bir roman yazıyor ve roman o kadar tutuluyor ki restorasyon işlerine başlanıyor. Notre Dame' ın Kamburu romanı Victor Hugo sayesinde Notre Dame' ın yükselişine sebep oluyor. 


Paris' te görülmesi gereken yerlerin en önemlilerinden biri olan Hz. İsa'nın dikenli tacının bulunduğu St. Chapelle bir harika. St. Chapelle  kutsal hazine zengini gotik mimari eseri bir kiliseNotre Dame Katedraline yürüme mesafesinde Adalet Sarayı' nın yanı olan St. Chapelle, rengarenk vitray pencereleri ve tavan yüksekliği ile gözleriniz kamaşacak. vitraylarda İncil'den betimlemeler var. Tavsiye ediyorum ufak bir kilise ama görmeniz gereken yerlerden. 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI