BOZCAADA
Bozcaada karşısında boynum eğik, sadece bir gün kaldığım ve daha bu yıl ilk kez gidip, görüp gezdiğim için..Aslında tam da benim yerimmiş..Ama olsun bundan sonra zaten benim yerim..Ben Bozcaada'ya Şarköy' den günübirlik turla gittim ve gerçekten çok sevdim..Tüm Ege sahillerini gezip, gördüm. Bozcaada, Ege Denizi'nin kuzeyinde Çanakkale Boğazının girişinde Çanakkale Geyikli ilçesinin tam da karşısında olan inci gibi bir ada..Küçük mini minnacık sadece 38 kilometrelik çevresi olan 1-2 günde gezip görebileceğiniz ama huzurundan dolayı dönmek istemeyeceğiniz bir ada. Yaz aylarında nüfusu 12.000 kadar çıkıyor. Ege Denizinin Gökçe Ada'dan sonra ikinci büyük adası.

Bozcaada' ya benim gibi günübirlik turlarla da gelebilirsiniz. Ama Bozcaada' nın Geyikli feribotundan indikten sonra o güzelim tarz kokan, çevreci sokaklarında dolaşırken gecesini de görmek isteyeceksiniz. Fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız. Ben tüm Yunan Adalarını dolaştım diğer yazılarımda anlatmıştım. Çoğuna 3-5 kez gittim. Bazı adaların kendine has tarzları, yaşam biçimleri var, bazıları da sıradan. Bozcaada öncelikle çevre dostu olması nedeniyle ön sıralarda. Ege Denizindeki adalar arasında Santorini benim her zaman tek favorim ama Bozcaada' da gerçekten sokakları, rengarenk lokantaları, duvar resimleri, şahane billur denizi, buzz gibi deniz suyu, kurabiyeleri, üzüm ve şarapları, reçelleri, miss kokulu kekiği, lavantası, gelincik şerbeti, rüzgar tribünleri, gün batımı, çevreci felsefesiyle favorilerim arasına girdi.
Dediğim gibi Şarköy' den Mazi Tur ile günübirlik tura katıldım. Şarköy otogarından sabah saat 06:30 da hareket ediyor sadece 60. TL. Şarköy'den Kilitbahir feribot iskelesine gidiliyor yaklaşık 1 saat 20 dakika kadar. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan Kilitbahir Kalesi ile ünlü Kilitbahir' e saat 8:00 de ulaştık ve hiç beklemeden feribotla Çanakkale feribot iskelesine vardık. Çanakkale' den yaklaşık 50 dakikalık yolculuktan sonra Geyikli feribotuyla Bozcaada' ya geldikk....ohh..Yolcu fiyatı 3 TL. eğer araçla geçerseniz 35TL. gidiş..yaklaşık 7-10 dakika arasında. Eğer araçla İstanbul'dan gelecekseniz Yenikapı feribotunu kullanmanızı öneririm. Hızlı feribotla yaklaşık 3 saatte 115.TL ödeyerek geyikli feribot iskelesine ulaşabilirsiniz. Gestaş ile yapacağınız Çanakkale - Bozcaada arası araçla geçtiğinizde gidiş-dönüş 70. TL ödeme yapıyorsunuz. Geyikli-Bozcaada feribot seferleri yaklaşık 1 saat aralarla.
Feribottan iner inmez karşınıza Bozcada ünlü plajlarına giden minibüsleri göreceksiniz. Eğer aracınızla gelmişseniz ki bence araca hiç gerek yok aracınızı Belediyenin otoparkına bırakıp yolunuza sokak aralarını yürüyerek keşfe çıkabilirsiniz. Bozcaada' da araç kullanımı merkez içerisinde yasak bu yüzden sokaklara dilediğiniz gibi girip çıkabilirsiniz araç çıkar korkusu yaşamadan. Araçlar sadece iki caddede kullanıma açık, eğer plajları, rüzgar güllerini ve çevredeki şahane koyları görmek isterseniz minibüsleri kullanabilirsiniz. minibüsle Ayazma, Akvaryum, Habbele, Çayırbaşı, gün batımını seyretmek, fotoğraflamak için rüzgar gülleri seferlerini her yarım saatte bir yapıyor. Merkezde kalkan taksi de kullanabilirsiniz. Bozcaada da her yere çok rahat ulaşmanız mümkün.

Bozcaada' ya yaklaşırken sizi Bozcaadası Kalesi karşılar. Bozcaada'nın sağ tarafında 3 tarafı denizle çevrili Osmanlı dönemine ait kale Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Bozcaada Kalesi giriş ücreti 5 TL. Feribottan iner inmez sol tarafa doğru gittiğinizde bozcaada çay bahçeleri, ev yapımı reçeller, birbirinden güzel otlar, kekikler, lavantalar, satan tezgahlara yolunuz düşecek.Şahane ev yapımı reçeller 5 TL den başlıyor hediyelik için çok güzel bir alternatif.

Bozcaada sokaklarını dolaşırken vakit nasıl geçmiş anlamayacaksınız 1-2 saat içinde sokaklarda hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için dolaşmak isteyeceksiniz ama arada dinlenmek için cıvıl cıvıl çay bahçelerinde, pastanelerinde oturup miss kokulu sakızlı, bademli kurabiyelerin tadına bakabilir, ev yapımı dondurmalardan yiyebilir üzerine naneli limonatayla serinleyebilirsiniz.
Bozcaada turlarında şarap ve reçel fabrikaları, kurabiye pasta dükkanlarına ziyaretler düzenleniyor. Önemli şarap fabrikaları Amadeus, Corvus,
Ataol, Gülerada,Talay, Yunatçılar da şarap yapımı ve tadımı ile ilgili bilgiler veriyor.Bozcaada' nın ulu ağaçları var sizi sarıp sarmalayan, güvende olduğunuzu hissettiren, kargaları var dost kargaları, alıştıran sizi kendilerine sizinle çıkıp geleceklermiş gibi, üzüm bağları var renkleri sarı kırmızı yeşilin tüm tonlarında..hele de o güzelim çiftlikleri kendinizi onlara teslim ettiğiniz, doğal, sıcak tatil çiftlikleri. Yıllardır takip ettiğim Aral Tatil Çiftliği mesela Bozcaada' nın o güzelim eşsiz üzümleri, nefis çam ağaçları, tüm meyve ağaçlarıyla bezenmiş uçcuz meyve bahçesiyle, doğa harikasını özenle geliştirip büyütmüş profesyonel ekibiyle size kucak açacağını bildiğim Aral Tatil Çiftliği.
Bozcaada' ya geldiniz ve kalacak yer bakıyorsunuz şehir içinde birbirinden güzel konaklarda, rum evlerinden otele veya pansiyona dönüşmüş tasarım harikalarında, bağ evlerinde kalabilme seçeneğiniz var. Ada merkezinden uzak olmayı, doğa ile baş başa kalmayı, çiftlik hayatı yaşamayı isterseniz Aral Tatil Çiftliği, Harmani Tatil Çiftliği, bol oksijen, leziz yemekler, mezeler, sabah kahvaltılarıyla eminim çok güzel bir tatil geçirmenizi sağlayacaklar.
Gelelim biraz da yemeye, içmeye..öncelikle ben Asude Ada' yı öneriyorum. Güler yüz, samimiyet, sıradan olmayan, ki benim en önem verdiğim şeydir..Asude Ada entresan lezzetli yemekleriyle, güzel atmosferiyle sizlere kapılarını ardına kadar açmış. Kahvaltısı ve ev yapımı reçelleri, yaprak ciğeri, mezeleri ile mutlaka önerdiğim Asude Ada ya uğramadan dönmeyin.
Simyon Meyhane öncelikle kapısında ve içeride asılı Atatürk resminden dolayı hayran olduğum, gurur duyduğum sonrasında Bozcaada' nın en iyi meyhanelerinden olduğunu okuduğum dekorasyonuna bayıldığım, mezelerinin tadına baktığım şahane bir yer.
Mezeleri harika, levrek sarma, ızgara ahtapot, Giritli muhteşem. Bir de o güzelim şarabıyla mutlaka Bozcaada'ya gelmişken şööyyle bir oturmanızı, keyifli bir akşam yemeği yemenizi önerdiğim restoran.
Çiftlik hayatına bir de bağ evleri alternatifi var. Bir kaç tanesini sizin için araştırdım. Önce Irmak Bağ Evi ile başlamak istiyorum, sessizlik, huzur arıyorsanız tam da adresi. Sadece 9 odası var. Sabah kuş sesleriyle uyanacağınıza kesin gözüyle bakabilirsiniz. Bozcaada merkezine 10 dakika yürüme mesafesinde olmasına karşın bu kadar sessiz.. Gelincik tarlalarıyla iç içe bir bağ evinden daha bahsetmek istiyorum Kardinal üzümünden almış ismini Kardinal Bağ Evi 8 odalı miss gibi bir yer..havasına, suyuna, taşına, toprağına..gerçekten çok güzel bir bağ evi.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBozcaada otelleri için fiyat araştırması yapıyorum. Bu yaz fiyatlar nasıl olacak ?
YanıtlaSil