A' dan Z'ye Türkiye alışveriş cenneti


Gaziantep ile başlasam mı acaba diye düşünürken ''Kaşları eğdirirsin'' türküsü çalıyordu radyoda bazen insanın hayatında tesadüf dediklerin hayatının yönünü değiştirir. Gaziantep Hitit'in baş tanrısı Teşup' un kutsal şehri, altı bin yıllık geçmişi ile  hanları, hamamları, yer altı şehirleri, kalesi, külliyeleri, tarih kokan müzeleri ile alışveriş cenneti çarşılarıyla çok rahat gezebileceğiniz ve Gaziantep esintilerinden faydalanabileceğiniz nadide yörelerimizden. Gaziantep denince ilk akla gelenler yöresel yemekleri, tatlıları, sedef işçiliği, yemeni ayakkabıları, sürdürülen ipekli dokuma türü olan Kutnu, bakır, gümüş işlemeciliği..Kutnu bezini Gaziantep ziyaretimde Hışva Han' ın kapısının sol tarafındaki mağazada gördüm..tasarımcılar tarihi değeri olan ipek ve pamuk ipliğinin karıştırılmasından yapılan dokumaları modern hale getirerek satışa sunmuşlar, Ayakkabı, çanta, kemer, kravat, şal olarak da tasarlamışlar. Yemeni ayakkabıları, terliklerini sokaklarda rengarenk dükkan önlerinde sallanırken gördüğünüzde yumuşak derisine dokunmadan geçemeyeceksiniz. Kırmızılar, sarılar, yeşiller Yemen'den Yemen-i Ekber ustanın icat ettiği Gaziantep geleneksel zanaatlerinden. Yemeniciliğe 'köşgercilik'' deniyor. Hediye yada kendinize alabileceğiniz topuksuz yumuşacık yemenilerden almayı ihmal etmeyin.
Karkamış, Belkıs, Düllük antik höyükleri ve kentlerinden çıkartılan gümüş ve bakırlar gümüş ve bakır işçiliğinin artmasıyla Gaziantep'in büyük çapta adının duyulmasında önemli yer teşkil eder. Bakır işçiliği Gaziantep' te tek parça olarak işlenmesiyle de pek ünlü olmuş. 



Gaziantep' te olup da kebap ve baklava yemeden dönülmez diyorlar ya işte çok da iyi diyorlar. Gaziantep çarşısında bakırcılar sokağının her köşesi kebap ve tatlı cenneti. Antep fıstığı, cevizli sucuk, lokum, baharat, kuruyemişle birlikte yemek üzerine her şeyi bulabileceğiniz Gaziantep' te görsel ve tatsal şölen yaşayacaksınız.
Deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan beyaz, fosforik özelliği olan sedef de çok yaygın Gaziantep'te 1963den itibaren sedefçilik atölyelerde sürdürlmekte.



Gaziantep' ten domates ve biber kurusu, fıstık ezmesi, biber ve domates salçası, pul biber, kimyon, sabun, zeytinyağı, Menengiç kahvesi enteep fıstığı almadan dönmeyin. Gaziantep yöresine ait birçok tat ve dokuyu çarşıya indiğinizde görebilir, yiyebilirsiniz. Bakırcılar Çarşısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı’nın hazırlamış olduğu “Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında 8 sokak ve 280 dükkan restore edilmiştir. Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan çarşı Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülmüş.
Gaziantep'te alışveriş yapabileceğiniz, leziz yemekler yiyebileceğiniz, tatlıların tadına bakabileceğiniz birkaç yer öneriyorum.
Güzel kebap yemek isterseniz İmam Çağdaş, Hışva Han, Küşlemeci Mehmet Usta
Baklava ve tatlı için Zeki İnal, Fıstık ezmesi için Baklavacı Burhan İnal, Bakır için Ünlü Bakır'ı görmeden, uğramadan, yemeden dönmeyin. 









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

COMO GÖLÜ ve KÖYLERİ

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI