BELÇİKA


Eğer Hollanda'dan yola çıkıp Belçika'yı dolaşmak istiyorsanız Amsterdam Central Train Station' dan Brüksel' e trenle yaklaşık 2,5 - 3 saatte gidebilir. Türkiye' den Paris, Brüksel ve Lüksemburg gezileri yapılıyor ''Benelüx turları'' Ben tur olayını neredeyse hiç yapmıyorum, bu sebeple kendi gezimi kendim planladığım için size ilave olarak Veurne' yi de tavsiye ediyorum. Brüksel, Antwerp, Gent, Brugge ve Veurne. Antwerp daha önce yazmıştım. Brüksel, Brugge ve Veurne ile ilgili gördüğüm, yediğim, gezdiğim yerleri paylaşmak istiyorum. 
Avrupa şehirlerinin çoğunda ''Grand'' la başlayan ''Palace'' ile biten şehir merkezleri mevcut. Tabi ki Avrupa Birliği ile ilişkili olmasından  ötürü Avrupa'nın başkenti deniliyor bataklık manasına gelen Brüksel' e. Yine tabi ki çoğu Avrupa şehirlerinin şehir merkezleri UNESCO Dünya Tarih Mirasları listesinde. Tarih çok önemli, çünkü tarihten para kazanmasını çok iyi biliyorlar. Ortaçağ ve yeniçağı aynı anda görebileceğiniz bir şehir. 




Amsterdam ile Brüksel arası trenle 2.5 - 3 saat sürüyor. Tren ile çok rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Yolculuk için seçtiğiniz tarih, saat ve aktarma ile ilgili olarak fiyatlar

29 €- 50 € arası değişiyor. Brüksel' e 1 kez gittim ve mayıs ayında hava yağmurlu, sisli pusluydu..eğer soğuk ve yağmur sevmiyorsanız benim gibi en güzel aylar haziran- temmuz- ağustos ayları hele de 12-15 Ağustosta Grand Palace' da Grand Palace Flower Carpet denilen Büyük Saray Çiçek Halısı Festivali' nde çok güzel görüntülere rastlayabilirsiniz. 600 bin çiçeğin kullanıldığı 75 mt x 24 mt yani 1800 m2 lik bir alanda yüzlerce gönüllünün çalıştığı gece ve gündüz harika görüntüler yaşayacağınız bir festival.









Grand Palace; Brüksel' in en hareketli ve bence gördüğüm Avrupa' nın en güzel meydanlarından. İnanılmaz güzel binalar var. Barok tarzı sevdiğim için hayran kaldığım binalar oldu. Her yapıyı tek tek özenerek yapmışlar. Brüksel' de Grand Palace Meydanı, Cathedral of St. Michael and St. Gudula, Everard't Serclaes Heykeli, Manneken Pis, Hotel Ville ( Brüksel Belediye Binası ),Royal Palais (Belçika Kraliyet Sarayı ), Atomium, Galeries Royales de Saint Hubert, Mini Europe, Maison Des Brasseurs, Maison Des Ducks de Brabant, Le Cygne Retaurant, Le Cornet, Maison du Roi, Le Renard, Centre Belge ...görmenizi önerdiğim yerlerden.


Cathedral of St. Michael and St. Gudula; Brüksel gezinizde görmeniz gereken, Grand Palace meydanında ücretsiz gezebileceğiniz 11. yy da yapılmış ihtişamlı katedral.

Hotel de Ville yada Ville de Brüxelles ( Brüksel Belediye Binası ), 13 yy da barok mimari eserlerinden olan bina Belediye Binası olarak kullanılıyor. Binanın cephesindeki heykeller çok ünlü ve her figür birbirinden güzel. Ville de Brüxelles in cephesi kadar 96 metrelik kulesi de çok ünlü asimetrik olan kule bittiğinde tasarlayan mimar beğenmediği için kuleden atlamış. Hazin hikayesi olan kulenin alt kısmında ölenlerin ruhlarını cennete götüren şeytanı savaşıp yenen melek olan Aziz Mikail' in heykelini görebilirsiniz. Aziz Mikail heykeli Roma' da ve Paris' te de bulunuyor. Paris' te Saint Michel semtindeki çeşmede  görebilirsiniz. 




Galeries Royales de Saint Hubert ; Grand Palace' ın arkasında yer alan 200 metrelik cam tavanı ile 3 pasajdan  ( Galerie du Roi, Galerie de la Reine, Galerie du Prince )oluşan içinde ünlü Theatre du Vaudeville, Delvaux, Leonidas, Godiva' nın bulunduğu görkemli bir yapı. 

Kraliyet Ailesi'ne ait olan Royal Palace Brüksel' için gezilmesi gereken önemli yapılardan. 18 yy da yapılmış olan sarayın bahçesi de bir o kadar güzel. 22 Temmuz - 6 Eylül aylarında ziyaretçilere açılıyor. Aslında Royal Palace' ın olduğu yere yakın birçok ilginizi çekecek yer var. Saint-Jacques-sur-Coudenberg, Royal Museums of Fine Arts of Belgium ( Kraliyet Güzel Sanatlar  Müzesi ), Musée Magritte Museum, Musée d'art Moderne Bruxelles..

Bu bölge müze cenneti, Rubens' ten Rembrant' a, Rene Magritte' ten Paul Gaugin ki ben çok severim. Yani müzeler için gelenlere çok memnun kalacakları bir gezi olacak eminim.




Parc Du Cinquantenaire Belçika' nın özgürlüğünün 50.yılı için adanmış zafer takı ve etrafındaki park 30 bin hektarlık bir alanda kurulmuş ve Belçika'nın en ünlü ve gösterişli parkı olmuş. Parkın içinde şelaleler, çeşmeleri, bol yeşilliği ile mutlaka ilginizi çekecek. Bu alanda gezebileceğiniz Sanat ve tarih müzesi, Otomobil Müzesi, Cami, Askeri Müzeyi de bulabilirsiniz. Schuman meydanından doğuya doğru devam ettiğinizde nefes alıp, dinlenebileceğiniz, yeşile doyacağınız bir alan mutlaka tavsiye ediyorum.









Belçika dantelleri, çikolataları, karikatürleri Tin Tin ve Şirinler ile de ünlü. Brüksel' de çikolatacılarda Tin Tin ve Şirinler' i, minicik çok şirin dükkanlarında dantellerin birçok çeşidini görecek inanın almadan dönmeyeceksiniz. Kesinlikle benim gibi çikolata canavarı iseniz Sablon Meydanında Pierre Marcolini, ki benim tek geçtiğim çikolata kuyumcusu..müthiş bir yer..dünyada da en iyi çikolatacı bile denebilir..bu arada benim makaronlarım da çok beğeniliyor ama Pierre Marcolini başka tabiki..Leonidas, Godiva ve tabiki Neuhaus uğrak yeriniz olacak.





Brüksel'e festival zamanlarında gelmek isterseniz birçok festival var mutlaka birine rastlarsınız. Mesela; Belçika Film Festivali (Brussels International Fantastic Film Festival), Brüksel Sanat Festivali, Balkan Trafik Festival, Drumming Live,  Offscreen Festival, City Lights gidilebilecek festivaller..



Brüksel' de kalmak isterseniz sizin için seçtiğim oteller;



Alışveriş yapabileceğiniz yerler;


Müzeler;

Hollanda sınırlarını Fotoğrafçı Lorenzo Vincenzo' nun ''Hudutlar, Barışın sınırları '' adlı fotoğraf projesiyle bitirmek istiyorum..






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

SINIRLAR - ÖZGÜRLÜKLER

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI