MACARİSTAN - BUDAPEŞTE


Budapeşte; Macaristan' ın başkenti, Berlin’den sonra Orta Avrupa’nın en büyük ikinci şehri. Budapeşte ''UNESCO Dünya Kültür Miraslar'' listesinde olan şehirlerden.Tuna Nehri' nin (Macarlar Duna diyor)iki yakasında (Buda) ve (Pest) bu iki yakayı birleştiren köprüler, gotik mimari yapılar, özgürlük anıtları, kaleleri, seyir teraslarıyla Prag ile çok benzer özelliklere sahip. ''Buda'' daha sakin, tarihi ve önemli binaların daha yoğun olduğu,''Peşte'' ise daha hareketli, daha sosyal yapısıyla iki farklı bölge.
Prag; Vltava Nehri'nin, Budapeşte' de Tuna Nehri' nin kraliçe incileri..

Budapeşte' yi ziyaret ettiğinizde görmenizi önerdiğim yerler; Buda Kalesi(Buda Castle), Chain Köprüsü(Chain Bridge), Gellert Tepesi(Gellert Hill), Balıkçılar Tabyası(Fishermen's Bastion), St.Mathias Katedrali, Citadella Müzesi(Citadel Museum), Erszebet(Elisabeth Bridge)Köprüsü, Parlamento Binası(Parliament),Kahramanlar Meydanı,(Hösök Ter), Büyük Kapalı Pazar(Nagy Vasarcsarnok), Esztergom, Visegrad, Szentendre görülecek yerler arasındadır.

Macaristan tarihine baktığımda Macaristan; Avusturya kültürüyle birlikte, 150 yıl Osmanlı devletinde kalmış olmanın etkilerini de görmüş. Yapılarda değil ama yaşam kültüründen birçok örneklere rastlarsınız. Orta Asya' dan geldikleri için Hungary diye anılan Macarlar, ki onlar genellikle kullanmıyorlar bu ismi, Macarlar geleneksel bir yapıya sahip. Paraları bile geleneksel, maalesef Euro geçmiyor Macaristan' da, para birimi Hungarian Froint çok sıfırlı olan HUF, alışveriş yaparken pahalı gelebilir ilk anda, ama Türk Lirası'nı 100 e böldüğünüzde makul olduğunu göreceksiniz.  


Tuna Nehri'nin iki yakasındaki Buda ve Peşte'yi gezerken de şehri iki bölüme ayırıp gezmenizde fayda var. Öncelikle Buda tarafında gezerseniz görebileceğiniz Şato ve Gellert Tepelerinden başlarsanız gezerken görmeniz daha kolay olabilir.






Gellert Tepesi(Gellert Hegy), Budapeşte'nin en yüksek tepesi olduğu için panoramik bir manzaraya sahip, çıkarken yorulabilirsiniz, yaklaşık 15-20 dakika kadar sürüyor, belli bir yere kadar toplu taşıma araçları var ama seyir teraslarında dinlenirseniz keyif alarak devam edebilirsiniz. İsterseniz ''hop on hop off'' kullanarak yani indiğiniz yerden binerek gezebileceğiniz yaklaşık 48 saat süresi olan ve Tuna Nehri bot gezisi ve termal banyolara giriş yapabileceğiniz bir turla da gezebilirsiniz. ''Red Line'' hattı yaklaşık 22 Euro civarında. Ayrıca Türkçe rehberlik tanıtımı da var. Gellert Tepesi Budapeşte'ye tepeden bir uçtan bir uca görebileceğiniz çıktığınıza değecek manzarası olan bir yer ayrıca komünizm döneminden kalma Özgürlük Heykeli(Szabadsag Szobor)ni görme imkanınız da olacak.





Budapeşte' de metro da kullanabilirsiniz ki enteresan metroları var uzay üssü gibi..zaten dünyanın en eski ikinci metrosu 1. olanı merak ediyorsunuz değil mi ben de edip bakmıştım en eski olanı Londra metrosuymuş görmediğim için yorum yapamayacağım, umarım bir gün. Toplu taşıma biletleri sınırsız kullanmak için alacaksanız yaklaşık 1650 HUF. Yani 16,5 Türk Lirası.
Havaalanından şehir merkezi yaklaşık taksi ile 30 dakika gibi sürüyor toplu taşıma ile 50 dakika, havaalanı şehir merkezine uzak. Otel transferi seçmenizi öneririm, eğer 5 kişilik bir grupsanız taksi tercih edebilirsiniz taksi ile ulaşım 20 Euro gibi tutuyor. Toplu taşıma ile gerçekten biraz zorlanabilirsiniz. 



Budapeşte ye gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Estergon Kalesi Budapeşte' ye 50 km. uzakta ve Macaristan için önemli bir dini merkez. Macaristan'ın eski başkenti olan 1543 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk defa Osmanlıların eline geçen, Osmanlı tarihinde büyük önemi olan Esztergom yani “Yüksek Kale” olarak anılan
Türk tarihinde önemli stratejik öneme sahip olan Estergon Kalesi  ve Avrupa'nın Roma St.Peter Bazilikası ve Londra' daki St.Paul Bazilikası' ndan sonra 3.büyük Estergon Katedrali önemli yerler. Bence Katedrali gezmelisiniz giriş ücretsiz ama diğer bölümler için ücret ödeniyor. 114 metre olan bazilika gerçekten görkemli bir yapı. düşünün Avrupa'da o kadar çok bazilika var onların üçüncü, dünyanın da 18.büyük bazilikası. Aynı anda 10.000 kişi ayine katılabiliyor. 






Estergom Bazilikası; tabi ki önemli bir yer Budapeşte'ye geldiğinizde görmeniz gereken yerlerden hele de üst kata 114 metre ki 366 basamak, tepeye yani kupalaya çıktığınızda manzara nefis. Oturup dinlenebileceğiniz bir kafe var yukarıda soluk almanız için ideal. Macaristan'ın ilk kralı Estergon Bazilikasında tacını giymiş.

Budapeşte'nin Tuna Nehri ne kadar önemli ise, iki yakayı birbirine bağlayan köprüleri de ünlü.  ''Zincirli Köprü'' diye de bilinen Chain Bridge mimarının masala göre hatasız olarak bitirdiği fakat bir çocuk çıkana ve aslan heykellerinin dilinin olmadığını söyleyene kadar da öyle iddia ettiği bu iddia sonucunda hata bulunduğu için de kendini köprüden attığı söyleniyor. Aslında böyle bir durum kesinlikle doğru değil. Gellert Tepesi adını; Hıristiyanlığı kabul etmeyenler tarafından fıçıya konup tepeden aşağı atılan piskopos Gellert' den almış,tepede ve Budapeşte'nin her yerinden görebileceğiniz 14 metre yüksekliğindeki Özgürlük Heykelini, Psikopos Gellert' in elinde haç tutan heykelini, Royal Palace, Matthias Church, Faust Şarap Mahzeni, Buda Hill Labyrinth, Fishermen's Bastion' u da keyifle gezebilirsiniz.

Visegrad, Szentendre Tuna nehri kenarındaki köyler ve kasabalardan. Özellikle Szentendre' yi görmenizi öneriyorum şahane küçük bir kasaba çok şirin temiz sakin huzurlu söylenebilecek tüm güzel kelimeleri hak ediyor. Sanat galerileri, antikacıları ile sanki biblo şehir. Budapeşte' ye sadece 20-25 km uzaklıkta Sırpların yerleşmiş olduğu Arnavut kaldırımlarıyla Visengrad, Esztergom gezinizin başında gelmeli bence. İsterseniz Szentendre' ye Budapeşte' den trenle de ulaşabilirsiniz.

Bu güzel ve sanat kokan yere geldiğinizde akıllı telefonlarınız çok işinize yarayacak ilk önce tüm kasabada internet erişimi ücretsiz ve her yerde internete bağlanabiliyorsunuz. Ayrıca çok enteresan kasabayı QR kodlu etiketlerle baştan başa sesli ve görsel gezebiliyorsunuz. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Bu da benim cahilliğim. Akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulama ile gördüğünüz QR kodlu etiketi telefonunuza yaklaştırdığınızda size o etiketin olduğu yer hakkında bilgi veriyor. Sadece bu sebeple bile gitmeye değer çünkü biz maalesef okumayı seven bir millet değiliz böylelikle hem farklı hem de öğrenme esaslı bir gezinin içinde olursunuz.





Szendre' yi beğenmemin sebebi bizim Çeşme, Datça, Ildır gibi bir çok sahil kasabalarına benzemesi. Birçok hediyelik eşya dükkanı ki Budapeşte' den daha ucuza hediye alabilirsiniz. Sanat galerileri, Marzipan Müzesi, kafeleri, müzeleriyle gerçekten çok şirin ve güzel bir kasaba.

Budapeşte' yi görmenizi Avrupa şehirlerinden denizi olmayan ama Büyük Tuna' sı olan bu yeşil şehri doya doya gezmenizi mutlaka öneriyorum. Budapeşte çok keyifli bir şehir, güzel restoranlarında, kafelerinde şehrin güzelliğini doya doya seyredebileceğiniz, bol yürüyüş yapabileceğiniz sıcak ruhlu bir şehir. Gezerken hissediyorsunuz Budapeşte böyle bir şehir. Ruhu sıcak..

Önerebileceğim restoran ve otellerden;

http://www.barakarestaurant.hu/#_=_
http://standreaborbar.hu/#_=_
http://www.aranykaviar.hu/#_=_
http://varosligetcafe.hu/#_=_
http://www.borsso.hu/#_=_
http://www.matrjoskabisztro.com/#_=_


http://www.danubiushotels.com/our-hotels-budapest/danubius-hotel-astoria
http://www.corinthia.com/hotels/budapest/offers/
http://www.marriott.com/hotels/travel/budak-boscolo-budapest-autograph-collection/?pid=corptbta&scid=b661a3c4-9c47-48c8-9e13-75b66089dd79
http://www.bohemarthotel.hu/

http://www.budapestetur.com/





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

SINIRLAR - ÖZGÜRLÜKLER

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI