ÇEŞME - İZMİR
Yıllarca senede üç-dört kez Bodrum' a giderdim ama şu birkaç senedir çoğu kişi de olduğu gibi Çeşme tercihim daha çok yoğunlaştı. Çeşme İzmir' in en sevimli turizm bölgesi. Alaçatı Çiftlik, Dalyan, Germiyan, Ildırı, Ilıca, Ovacık ve Reisdere Türkiye'nin turizm ile ilgili önemli kaynaklarından biri haline gelen Çeşme' nin plajlarıyla dünyada bilinir hale geldi. Dünya standartlarındaki otellerinin yanı sıra çoğu taş yapılardan oluşan butik otelleriyle, billur renkteki koyları, tarihi zenginlikleri, Osmanlı ve Rum tarzı cumbalı taş evleri, mavili ahşap pencereleri, şifalı sıcak suları, şahane restoranları, dünyanın en iyileri arasında bulunan sörf mekanlarıyla birbirinden farklı tatil seçeneklerini bir arada sunuyor. Çeşme' ye Ayvalık üzerinden, İzmir' den çok rahat gidebilirsiniz. Diyelim ki İstanbul' dan Çeşme ' ye gitmek istiyorsunuz mevsim olarak Hazirandan itibaren Çeşme hem hava, hem deniz hem de atmosfer bakımından daha güzel oluyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanından Havaş ile Çeşme arası 85 kilometre ve yaklaşık 60 dakika kadar sürüyor. Çeşme otogarına kadar Fiyat 25 TL. Alaçatı veya diğer turistik yerlere çeşme otogarından rahatça gidebilirsiniz.
Çeşme plajlarının ve özellikle Ilıca plajının en önemli özelliklerinden biri de, kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinlikte olması. Sığ sularda, özellikle termal kaynaklarla beslenen sularda ultraviyole ışınlarının insan sağlığına çok daha fazla yararlı olduğu bilimsel bulgularla kesinleşmiş durumda.
Yaklaşık 5 km. uzunluğunda ve çok güzel plajlara sahip olan Boyalık koyu Çeşme' nin en güzel ve hızlı gelişen koylarından. Boyalık Koyu' nun tam orta kısmında bulunan Kalem Burnu'nun karayla birleştiği yerde konaklama tesislerinden biri olan Altınyunus Tatil Köyü ve Marinası bulunuyor. İlk gittiğimde kaldığım termal otel konum ve manzara bakımından çok güzel. Ama daha iyi otellerde kaldığım için ve belki de Çeşme denince akla Altınyunus geldiği için orta düzey geldi. Termal su için gidebilirsiniz.
Çeşme' ye geldiğinizde Alaçatı merkezde bulunan otellerde yana kalırsanız Alaçatı’nın ünlü plajlarında denizin ve eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Kemalpaşa Caddesi’nde haftalık kurulan Alaçatı yerli halkının yetiştirdiği tarım ürünlerinin en tazelerini satın alabilir, yöresel lezzetleri tadabilir, el yapımı takı satan tezgahları gezebilir, rengarenk sokakların keyfini çıkarabilirsiniz. Huzurlu ve eğlenceli bir tatil geçirmek için tercih edebileceğiniz bölgede bulunan oteller birbirinden zevkli, kaliteli ve sımsıcak. Geleneksel Alaçatı mimarisine sahip, eski taş evler, cumbalar, meyve bahçeleri, sizi evinizde hissettirecek. Alaçatı butik otelleri, restoran ve kafeleri klasik bir tatil anlayışından çok sayısız aktivite düzenliyor. Her sene yapılan festivaller dışında özel günler de düzenleyen birçok şirin tesis var. Benim en çok sevdiğim ve kalabalığından anlaşıldığı gibi her kesin çok sevdiği yer olan Yeni Mecidiye Mahallesi. Alaçatı’nın en popüler yeri. Birçok ünlüyü görebileceğiniz, elinizi sallasanız bir ünlüye çarpacağınız sokaklar.
Muhteşem manzara, birbirinden güzel koylar, zengin bir mutfak, doğal ve mimari güzelliklerin aynı yerde buluştuğu küçük bir Çeşme. Ayrıca deniz ile şifalı termal su havuzları birbirine birkaç metre uzaklıkta, yani sağlık turizmi de çok revaçta.Termal kaynaklarla beslenen sığ sularda, güneş ışınlarının insan sağlığına çok daha fazla yararlı olduğu bilimsel bulgularla kesinleşmiş. Ayrıca dünyanın sayılı sörf plajlarına sahip yerlerinden olan Alaçatı’nın rüzgârı asla kesilmeyen plajlarında sörf yapabilir, termal sularında şifa bulabilir. Billur denizinde yüzebilir, akşam şirin sokaklarında alışveriş yapıp güzel yemekler yiyebilirsiniz. Kesinlikle Alaçatı' yı görmeden tatil bitti demeyin.
Çeşme ilçe merkezine 22 km. Ilıca`ya 15 km. uzaklıktaki Fatmagül' ün Suçu Ne dizisinden bilip öğrendiğim Ildırı.
Çeşme' ye ikinci gidişimde kaldığım otel Çeşme merkeze 4 kilometre araçla15 dakikalık mesafede Dalyan Koyu' nda Casa de Playa Otel' di, yeni açılmıştı ve bence çok güzeldi, Hele denizine bayıldım. Tahiti' de Bora Bora' dan sonra gördüğüm en berrak deniz. Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında balıkçı kasabası. Gerçekten çok şirin ve sakin bir yer.
Eşek Adası Çeşme`den deniz yoluyla bir saat uzaklıkta, temiz koyları ve konuksever eşekleriyle günübirlik yat gezintileri için ideal bir yer. Doğal konumu itibariyle kuzey rüzgârlarına kapalı olan koylarında sualtı ve su üstü sporları yapmaya çok elverişli.
Şifne-Büyük Liman-Paşa Limanı ise Ilıca plajı merkez olmak üzere kuzeydoğu yönünde Şifne`ye kadar uzanan kıyı bandı, güzel plajları ve kaplıcalarıyla büyüleyici bir merkez. Mutlaka görülmesi gereken yerler.
Germiyan; rüzgar güllerinin gölgesine kurulmuş köy hayatı ve köy kültürünün sıcaklığını özleyenlerin görmeden, geçmemeleri gereken bir yer. Organik ürünlerin sunulduğu yerler için kullanılan yeryüzü pazarlarında, bahsi geçen 'yeryüzü' ile kast edilen de tam olarak burası.
Ovacık'a gitmişken, 'kış kavunu' adını alan Çeşme kavununu da mutlaka deneyin. Germiyan' ın kendi adını taşıyan yöresel ekmeği de var, mutlaka denemenizi öneriyorum, ekşi maya ile yapılan ve odun ateşinde pişirilen şahane bir ekmek. Germiyan Ekmeği' nin üstüne zeytinyağı gezdirin ve Kopanisti peyniri ile lezzetlendirin. Çeşme kent merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Çiftlik, balık yemeniz için kesinlikle doğru bir adres.
Ben bir kaç kez de Yunan Adaları için gemi seyahati yaptığımda uğradığım ve günübirlik uğradığım zamanlar da oldu. Celestyal Cruise gemisi ve diğer Yunan adaları turları için önemli bir liman. En yakın ada Sakız Adası günübirlik turlar da mevcut. Günübirlik turlar için kapıda vize alabiliyorsunuz 50 Euro karşılığında.
Yorumlar
Yorum Gönder