Veliki Tırnovo ve Açık Hava Etnografya Müzesi Etar

İkinci Bulgar krallığının 1187 - 1393 yılları arası başkenti olan Veliki Tırnovo, çok şirin, turistik Bulgar şehri. Bulgaristan'ın Sofya'dan önceki başkenti Veliko Tarnovo, ülkenin kuzeyinde bulunup tarihi mekanlarıyla turistlerin gözdesi, aslında bir çok turist görebileceğiniz belki de tek şehir olabilir. Turnovo, Tırnovo, Turnova, Tırnova derken ve aklım karışmışken şehirdeki bir kaç binada ‘Veliko Tarnovo’ çevirisini gördüm ama yine de arada karıştırıyorum. Kısaca ''Tırnovo'' diyebilirsiniz ‘'yöneten, ileri gelen insan’' Veliko ''Ulu'' demekmiş ve dağ şehri olduğu için havası temiz, doğası güzel.  Şehrin en güzel tarafı evlerin ormanın içine gömülmüş şekilde yerleşmiş olması. 
Tsarevets kalesi Sadece şehirde değil tüm ülkede en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Trapezitsa Kalesi İkinci Bulgar Krallığı döneminde (13. yüzyılda) inşa edilen ilk kale. Trapezitsa Tepesinde kurulmuş. Burada çoğunlukla dini yapılar bulunuyor. Dynasty Anıtı; Asen hanedanı;12. yüzyıl sonlarında Bulgaristan’daki Bizans derebeylerine isyan çıkaran bir aile. İsyan işe yaramış ve Asen hanedanı yaklaşık yüzyıl boyunca Veliko Tarnovo’yu başkent yaparak Bulgaristan’ı yönetmiş. Bu ailenin anısına Yantra Nehri ve eski şehre bakan bir anıt dikilmiş.















Shtastlivetsa isminde nehir manzaralı nefis bir restoran var yer bulmak sorun ama değer. Fiyatlar Türkiye'ye göre çok daha ucuz. Bulgaristan'da genel fiyatlar ucuz fakat Türk Lirasına göre daha  değerlendiği için genellikle Türkler hesap kitap işine girmekte, çok güzel bir yemeği 10 Leva ya yiyebilirsiniz yani 10 lira gibi ama 5 ile çarptığında 50 TL oluyor o bile ucuz çünkü porsiyonlar çok büyük özellikle tavuk, et ve balık porsiyonları doyurucu. Çok güzel şaraplarıyla ünlü Bulgaristan, üzüm bağları ve şarap üreticileri dünya çapında. Bulgaristan'dan şarap getirebilirsiniz ama Türkiye'de de çok güzel üretim yapılıyor artık.Küçük, şirin, sakin, tertemiz bir şehir. Kaliteli, ucuz, harika manzaralı bolca cafe ve restoranla birlikte sokaklarında alışveriş yapıp, dinlenebilirsiniz. EGO Pizza & GrillShtastlivetsa da yemek yiyebilir, Сладкопекарна Amaretto dçok güzel kahve içip pasta Türk Kahvesi içebilirsini, bence çok özellikli bir şehir olan Veliki Tırnovo' ya ''Kentlerin Kraliçesi' de deniliyor gerçekten kraliçe gibi süslü, hoş. Tsarevets kalesi' nde akşam 20:00'da ışık şovu başlıyor. Manzaralı bir yere geçip bu görüntüyü seyredin bence.


Bulgaristan' da sevdiğim yerler arasında Açık Hava Etnografya Müzesi Etar oldu. Gabrovo’da hatta Bulgaristan'da ziyaret edilecek en iyi yerlerden biri Etnografik açık hava müzesi. Gabrovo vatandaşı Lazar Donkov tarafından kurulmuş sıra dışı bir müze. Bulgaristan Milli Parkı'nın kuzey tarafında yer alan bu muhteşem doğa harikası halk arasında ETAR olarak bilinen Açık Hava Etnografya Müzesi, ülkenin gelenekleri, kültürü ile ilgili çeşitli eserler ve nesneler sergiliyor. 1964’ta kurulan bu müze, Bulgaristan’da görülmesi gereken müzelerden biri. Çocuklarınız gidebilir, bir kaç saatinizi çok güzel geçirebilirsiniz. Sadece objeleri sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda zanaat atölye ve mağazasını da barındırıyor. Bıçak, seramik, ahşap oyma, fırın, dokuma atölyeleri, hala işler durumda. Bu güzel bir yürüyüş tadını çıkarın ve eski Bulgar kültürün bir parçası olduğu bir yer. Eski yıllar ait su değirmenleriyle  geçmişte kullanılan eski dükkânlar çok şirin. 


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AMSTERDAM' DA ''DE BIJENKORF'' VE ''P.C.HOOFSTRAAT''

BELÇİKA' DA TÜRK RESTORANLARI

HOLLANDA'DA TÜRK RESTORANLARI